Столична община е прекратила спорната обществена поръчка за закупуване на

...
Столична община е прекратила спорната обществена поръчка за закупуване на
Коментари Харесай

София прекрати поръчката за цветя и храсти за 7 млн. лв.

Столична община е прекратила противоречивата социална поръчка за закупуване на цветя, шубраци, фиданки, чимове и тревни смески, чиято обща стойност бе близо 7 милиона лв.. Съобщението е оповестено на уеб страницата на общината през вчерашния ден. Обяснението за прекъсването на състезанието е " по отношение на подадена тъжба " в Комисията за защита на конкуренцията.

Както " Сега " писа, в началото администрацията на Столична община реши не да приключи поръчката, а единствено да отсрочи съвещанието, на което трябваше да се отворят офертите. Това трябваше да стане този понеделник, само че в неделя кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява във Facebook, че поради рецесията с изключителното състояние и пробива в приходите на града общината е решила да не харчи пари за цветя тази година. " В новата обстановка е нужно да се откажем от някои спомагателни разноски. Затова с сътрудниците ми взехме решение, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване ", написа Фандъкова.

 Самият конкурс бе разгласен на 10 март, а известието за него бе оповестено на уеб страницата на общината на 13 март, деня на оповестяване на изключителното състояние. Крайната дата за подаване не предложения бе 10 април, петък. А съвещанието за тяхното отваряне трябваше да се организира в първия работен ден по-късно, само че бе отсрочено.

Възложител на публичната поръчка бе заместник-кмета по екологията Йоана Христова, която е началник на направление  „ Зелена система, екология и земеползване “ в Столична община . Пред седмицата нейното име се замеси и в абсурда с следващото отсрочване на тотално забатачения ремонт на Западния парк, поради което опозицията в Столичния общински съвет прикани Фандъкова да изиска оставката й.    

Точната стойност на целия конкурс за цветя, шубраци, зеленина, чимоме и смески бе 6,95 млн. лева без Данък добавена стойност.  Според общински съветници от опозицията сумата, която тази година общината се готвеше да изхарчи общината за нови цвета, бе с блидо 200 на 100 по-голяма в съпоставяне със сходни контракти в предходни интервали. 

Реализирането на новия конкурс бе разграничено в две елементи. Първият период на контракта сред общината и бъдещия реализатор бе 3 година, в които трябваше да се похарчат 4,17 млн. лева без Данък добавена стойност. След това договорът може да бъде продължен с още 2 години и с още 2, 78 млн. лева без Данък добавена стойност.

От общата сума 3 млн. лева бяха отделени за цветя. Бюджетът за иглолистна и широколистна растителност и шубраци бе 2.9 млн. лева За тревни чимове и тревни смески общината се готвеше да заплати 550 000 лева без Данък добавена стойност.

Както " Сега " писа единствено преди няколко дни, в разгара на рецесията различен заместител на Фандъкова - зам.кметът по превоза Кристиан Кръстев, разгласи търг за избор на снабдител на първокласни коли на стойност 450 000 лева без Данък добавена стойност или 540 000 лева с Данък добавена стойност. Колите трябваше да се употребяват от чиновниците на подчинената ми дирекция " Транспорт ". След разгласяването на скандалната процедура Столична община я приключи. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР