Столична община е глобена с 12 милиона лева заради провеждането

...
Столична община е глобена с 12 милиона лева заради провеждането
Коментари Харесай

София губи 12 млн. лв. европари заради опорочен търг

Столична община е санкционирана с 12 милиона лв. поради провеждането на опорочена социална поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „ Княжево “, които тече и сега,. Решението е взето от управителния орган по европейската стратегия „ Региони в напредък “ и е за глоба в размер на 25 на 100 от общата сума, която Европейски Съюз отпуска за въпросния ремонт. Въпросното решение е доказано на първа правосъдна инстанция от Административен съд – София град. От „ Московска “ 33 разясниха за „ Сега “, че то ще бъде обжалвано на последваща правосъдна инстанция. По подобен метод Столична община към този момент загуби част от финансирането за ремонта на централната улица " Граф Игнатиев ". 

Както „ Сега “ неведнъж писа, договорът за реорганизация на релсовия път по бул. " Цар Борис III " бе подписан на 18 януари 2021 година и е на стойност 40 534 831 лева. без Данък добавена стойност или над 48 млн. лева с Данък добавена стойност.  Поръчката за ремонта бе извоювана от компанията " ВДХ " АД, чийто притежател е някогашният началник в АПИ Велико Желев.  Съгласно съглашението срокът за привършване на част Б от ремонта на трасето– от Съдебната палата до площад „ Руски монумент “, е 320 калентарни дни. Те се броят от датата на откриването на строителната площадка, което се случи на 10 април м.г. Въпросният сектор към този момент бе открит. Пак според съглашението построяването на така наречен част А на линията - от „ Руски монумент “ до кв. „ Княжево “, трябва да стане до 730 календарни дни след откриването на обекта, или към края на 2023 година

Столична община е известена за глобата в средата на юни 2021 година, прецизира „ Медиапул “. Има две огромни нарушавания, които компрометират цялата процедура - противозаконна методика за оценка на офертите и нелегално отхвърлен участник в търга. Градската администрация е позволила прекомерно неразбираеми критерии на състезанието в частта за организация и за качествено осъществяване на строителството. " Методиката е неразбираема и объркваща, вследствие на което участниците не разполагат с задоволително информация за оценката на офертите си ", се споделя в решението на управителния орган на европрограмата. Участниците са лишени от информация какво наличие би трябвало да има техническото предложение, с цел да получат съответния оптимален брой точки. В конкурсната процедура са въведени условия, които " основават условия за неравно отнасяне на участниците, както и неизясненост по отношение на метода на подготовка на техническите им оферти ", установи съдът.

Втората причина за глобата е нелегално отстраненият участник в търга обединяване " ГеостройЮнайтид Груп-Трансремонтрстрой “. Съдът възприема изцяло всички причини на управителния орган, който реализира контрола върху потреблението на европейското финансиране. По отношение на методиката се споделя, че нарушаванията са основни, тъй като неразбираемият метод на оценяване основава предпоставки за неравно отнасяне на участниците. За отстранения участникът съдът споделя, че погрешно конкурсната комисия е сметнала една от компаниите в обединяването като подизпълнител. В случая става дума за равносилен участник в обединяването, който добавя неговия потенциал за осъществяване на задачата. Въпреки това обединяването е отстранено от състезанието.

Гражданската организация „ Спаси София “ разяснява, че в случай че Върховният административен съд удостовери наложената глоба, парите за ремонта на трамвайното трасе ще бъдат платени от всички софиянци. „ 25% отбезвъзмезднотофинансиранеотЕСзаподмянатанарелситещетрябвадабъдатплатениотнас, данъкоплатците, зарадиопороченаобщественапоръчка. Голяматаглобаидва,докатоотГЕРБсеготвятдавзематновзаемот 120 млн. лева заремонтнатротоари, безстандарт, безгаранциизакачествоипаксблизкитенаГЕРБнекадърнифирми! Всичкосцел " усвояването " данеспираипаритедаотиваткъмобръчитеотфирми! “, написаха от сдружението във Facebook.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР