Стоичков е роден през 1966 г. в Пловдив и е

...
Стоичков е роден през 1966 г. в Пловдив и е
Коментари Харесай

Футболната легенда Христо Стоичков празнува 58-и рожден ден

Стоичков е роден през 1966 година в Пловдив и е единственият български футболист, печелил “Златната топка ” на Европа. Започна кариерата си в детско-юношеската школа на пловдивския “Марица ”. В интервала 1982-1984 облича екипа на Хеброс (Харманли), а едвам 18-годишен подписва с ЦСКА. За „ армейците “ играе в продължение на шест сезона, в които записва общо 162 мача и 111 гола. 

 

Постиженията му са задоволителни, с цел да впечатлят треньора на Барселона Йохан Кройф и през 1990-а стрелецът реализира влиятелен трансфер в каталунския гранд против над 4 милиона $. На „ Ноу Камп “ Стоичков става главен състезател в така наречен Дрийм тийм на Йохан Кройф и за пет години изиграва 214 срещи със 107 попадения за Барса. В рамките на един сезон пробва шанса си с екипа на италианския Парма (30 мача, 7 гола), преди да се завърне в Каталуния и да добави нови 41 дуела и 9 гола за Барселона.

През пролетта на 1998-а се завръща чартърен в ЦСКА, а в два мача облича фланелката на саудитския Ал Насър. Същата есен реализира трансфер в японския Кашива Рейсол, където изиграва 29 дуела и бележи 13 попадения. Активната си кариера приключва в американската МЛС – първо за Чикаго Файър (57 мача, 20 гола), по-късно – и за Ди Си Юнайтед (24 мача, 6 гола). 

Трикратен първенец на България с ЦСКА, четирикратен притежател на Купата на България, един път печели и Суперкупата на страната. Петкратен първенец на Испания с Барселона; с екипа на каталунците също по този начин става първият българин, спечелил Купата на европейските първенци (1992), а настрана има във витрината си Купата на носителите на национални купи, Купата на краля, три Суперкупи на Испания и две Суперкупи на Европа. Носител на азиатската КНК с Ал Насър (1998). 

За националния тим Христо Стоичков играе в продължение на 13 години, в които записва 83 мача и 37 гола. Основен изпълнител на Златното потомство, достигнало полуфинал на международното състезание в Съединени американски щати през 1994-а. Става голмайстор на мондиала в Съединени американски щати (с 6 гола) и е включен в идеалния тим дружно със съотборника си Красимир Балъков. Бележи още три попадения на европейското състезание в Англия две години по-късно, участник и на международното във Франция през 1998-а. 



Най-престижната от множеството му самостоятелни награди е „ Златната топка “ на „ Франс футбол “, извоювана през 1994-а; две години, откакто приключва на второ място в същата ранглиста. Носител на „ Златната обувка “ за най-хубав стрелец в Европа през 1990-а, притежател на „ Златен Онз “ (1992), петкратен Футболист на годината на България, Спортист №1 на страната през 1994-а, повторен притежател на „ Сребърна топка “ на ФИФА за най-хубав футболист в света (1992, 1994), притежател на „ Бронзова топка “ от международното състезание в САЩ’1994. През 2004-а е определен за един от стоте най-хубави футболисти в историята на играта от именития Пеле, пишат от Българския футболен съюз.

След края на спортната си кариера, Стоичков се трансферира на треньорската пейка и от 2004-а до 2007-а води националния тим на България, с който реализира 13 победи, 11 равенства и 5 загуби в общо 29 мача. Впоследствие работи в испанския Селта (Виго) и южноафриканския Мамелъди Съндаунс, а малко повече от година е отпред на Литекс (Ловеч). В последните години работи като футболен анализатор за американски и мексикански медии. 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР