СТО /Световна Търговска Организация/, която започва 13-ата си министерска среща

...
СТО /Световна Търговска Организация/, която започва 13-ата си министерска среща
Коментари Харесай

СТО: Болният човек на световната търговия?

СТО /Световна Търговска Организация/, която стартира 13-ата си министерска среща в понеделник, контролира огромна част от международната търговия, само че е затруднена от предписание, изискващо цялостен консенсус, и от система за споразумяване на разногласия, която е осакатена от Съединени американски щати.


Световната комерсиална организация, която до 29 февруари ще организира своята двугодишна министерска конференция в Абу Даби, е единствената интернационална организация, която се занимава с разпоредбите, регулиращи търговията сред страните.

Но както самата организация признава на уеб страницата си, тя " не е Супермен, ако някой си мисли, че може да реши - или да аргументи - всички международни проблеми! "

- Правила след Студената война -

СТО е основана на 1 януари 1995 година, само че се основава на комерсиална система, основана близо половин век по-рано, през 1948 година, с предшественика си Общото съглашение за митата и търговията.

СТО е основана в края на осмия кръг от договаряния за либерализиране на търговията на ГАТТ, прочут като Уругвайския кръг, който продължи от 1986 година до 1994 година

Докато ГАТТ се занимаваше главно с търговията със артикули, СТО и нейните съглашения към този момент обгръщат и търговията с услуги, изобретения, произведения и дизайни.

" Основната цел на системата е да подкрепя допустимо най-свободното придвижване на търговията - стига да няма нежелани странични резултати - тъй като това е значимо за икономическото развиване и богатство ", споделя СТО.

Някои обаче упрекват организацията, че се е трансформирала в прекомерно обемиста, голяма бюрократична машина.

С бюджет от близо 205 млн. швейцарски франка (234 млн. долара) за тази година, в централата ѝ в Женева работят към 600 души, в това число войска от адвокати, икономисти и статистици.

164-те страни членки на СТО имат решаваща роля.

А вземането на решения не е елементарно: всяко съглашение изисква цялостен консенсус, което значи, че всеки член има право на несъгласие.

Около три четвърти от членовете на СТО се смятат за разрастващи се или за най-слабо развитите страни, които се употребяват с по-голяма еластичност при използването на комерсиалните правила.

В СТО членуват всички огромни стопански системи, само че сега към 20 страни са в листата на чакащите за присъединение, в това число Иран, Алжир, Сърбия и Ирак.

Процесът на присъединение може да отнеме години, защото е обвързван с дълги договаряния с всички членове на СТО, всеки от които има право да блокира присъединението на дадена страна.

Очаква се Източен Тимор и Коморските острови скоро да се причислят към СТО в категорията на най-слабо развитите страни. Техните кандидатури за участие ще бъдат публично показани в Абу Даби.

Уреждане на разногласия в хаос

СТО е конгрес, в който държавните управления договарят многостранни търговски покупко-продажби, засягащи всички страни членки.

Но на фона на компликациите при постигането на цялостен консенсус се подписват от ден на ден плурилатерални съглашения - съглашения с по-малък брой подписали ги страни - които се ползват единствено за участващите страни.

Такъв е казусът да вземем за пример с едно значимо съглашение, което предлага освобождение от мита за електронни транзакции.

След като бъдат контрактувани, разпоредбите на интернационалната търговия постоянно се нуждаят от пояснение, като СТО служи като съдия при разногласия.

Страни от всевъзможен мащаб могат да подават тъжби до Органа за споразумяване на разногласия на СТО по отношение на хипотетични нарушавания на комерсиалните правила и нерядко най-големите международни стопански системи се оказват в усложнение при разногласия, подадени от по-малки страни.

Но системата е в безпорядък, откакто Вашингтон спря работата на апелативния съд в края на 2019 година, откакто години наред блокираше назначението на нови съдии./БГНЕС

-----------------------------------

Агнес Педреро, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР