Стив Кайл, един от основателите на МамутДиБи © НАДЕЖДА ЧИПЕВА

...
Стив Кайл, един от основателите на МамутДиБи © НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Коментари Харесай

Финландска компания придоби българския стартъп "МамутДиБи"

Стив Кайл, един от създателите на " МамутДиБи "

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
NEVEQ излиза от " Онтотекст " против 4.2 млн. евро

Мажоритарният притежател " Сирма груп холдинг " усилва каузи си в компанията
14 мар 2018
Полет за 35 млн. $

Създадената от българи авиоплатформа Vayant беше продадена на американската IT компания PROS Holdings
11 авг 2017 Пореден български стартъп е платен от по-голяма компания: софтуерната " МамутДиБи ", която има артикул за предпазване и разбор на огромни бази данни, е добита от основаната във Финландия софтуерна компания MariaDB Corporation. Целта на купувача е посредством офиса в София да разрасне бизнеса си в Европа, да усъвършенства и развие решенията си за разбор и предлагането на данни като услуга (DBaaS).

Мажоритарни акционери в българската компания бяха Стив Кайл, Ангел Митев, Александър Алдев и Питър Бандток, измежду които са и създателите й, а фондовете за рискови вложения 3TS Capital Partner и Empower Capital, които през 2015 година финансираха " МамутДиБи " с общо 1.6 млн. евро, държаха всеки по 16.67%.

Сделката

Цената на договорката не е оповестена и по този начин не е ясно какъв брой получават създателите и двата фонда. Според последния разполагаем доклад приходите на " МамутДиБи " за 2016 година са били 1.28 млн. лева, а загубата 1.78 млн. Тогава за сдружението са работили 40 души, а към януари 2018 година обезпечените чиновници са 21. " Добрата вест е, че влиза първокласен вложител. Иначе цената на договорката е не е доста висока ", разяснява пред " Капитал " източник, непосредствен до договарянията.

Миналата година финландската компания MariaDB Coporation стартира разработка на продукта си MariaDB AX, който също спомага за разбора и съхранението на огромни масиви бази данни. Затова и компанията възнамерява посредством придобиването на " МамутДиБи " да ускори разработките си точно в това направление. " Екипът на " МамутДиБи " се причислява към MariaDB във значим стадий от нашия напредък, носейки със себе си впечатляващ опит в даването на решения за огромни бази данни ", споделя в известие до медиите основният изпълнителен шеф на MariaDB Майкъл Хауърд. Той добавя, че разрастването на екипа и внедряването на експертизата на " МамутДиБи " в компанията ще спомогнат да отговорят на увеличеното търсене на продукта им през последната година.

" Капитал " изпрати въпроси за изискванията по договорката и проектите за развиване на българската компания, само че към момента няма получени отговори.

Българският стaртъп

" МамутДиБи " е учредена през 2011 година от бизнесмените Стив Кайл, Ангел Митев и Александър Алдев, които дълги години са работили дружно в софтуерната компания " Сайтън ", към този момент благосъстоятелност на VMWare.

Компанията предлага артикул за предпазване и разбор на огромни бази данни, който може да се употребява от бизнеси в разнообразни сфери. Той дава опция на потребителите независимо да проучват и да основават доклади със своите данни в уеб основана платформа. Софтуерът е използван за сдружения, които употребяват или генерират огромни бази данни, като да вземем за пример телекомуникационни, логистични, медийни, търговски, картови оператори и други На тяхна основа той може да извършва сложени от чиновниците на компанията задания. Сред клиентите на " МамутДиБи " са спедиторската DHL и софтуерната Cisco.

През 2015 година компанията получи и най-голямата инвестиция от 1.6 млн. евро. Сумата беше разграничена по равно сред фондовете 3TS Capital Partner и Empower Capital, захранен с еврофондове по самодейността Jеremie и ръководени от Европейския капиталов фонд.

Кой е купувачът

Компанията MariaDB Corporation е учредена през 2009 година по концепция на Майкъл Уайдениъс, един от основателите на известната система за ръководство на бази данни MySQL, добита по-късно от Oracle. Бизнесът, основан в Еспо, предлага разнообразни Open Source решения, а продуктите им се употребяват от над 12 млн. консуматори по целия свят, като измежду клиентите им са Гугъл, Wikipedia, Tencent, Verizon, DBS Bank, Deutsche Bank, Telefónica и други До момента компанията е набрала вложения от над 98 млн. $, като последната от тях е от края на 2017 година, когато китайският колос AliBaba финансира MariaDB с 27 млн. $. Няколко месеца по-рано - през май, компанията притегли и 25 млн. евро инвестиция от Европейската капиталова банка. Сред водещите вложители в MariaDB Corporation са още Intel Capital, OnCorps, California Technology Ventures и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР