Стилтън /Stilton/ е сирене с английски произход. Това е най-известното

...
Стилтън /Stilton/ е сирене с английски произход. Това е най-известното
Коментари Харесай

Сирене Стилтън

Стилтън /Stilton/ е сирене с британски генезис. Това е най-известното английско синьо сирене, а също така е единственото в Англия, което има лична сертифицирана комерсиална марка.

Стилтън се предлага на пазара в два разновидността – синьо сирене /по-известния вариант/ и бяло сирене, което не е доста известно и прекомерно рядко се среща отвън рамките на Англия.

Интересен факт е, че за приемането на една пита 8 кг са нужни към 78 литра краве мляко. Консистенцията на сиренето е полумека и ронлива, а времето за зреене е най-малко 9 седмици. Колкото е по-старо сиренето, толкоз по-меко и миризливо е то.

Според едно от последните проучвания, това фамозно британско сирене е допустимо да изчезне в идващите десетилетия. Това е по този начин заради намалялото търсене. Твърди се, че повода за намаляването на интереса към сините сирена е мухълът.

История на Стилтън

 Сирене Стилтън

Сиренето Стилтън носи наименованието на едноименното градче Стилтън, което се намира на 80 благи от Лондон. Интересен факт е, че в никакъв случай не е създавано там. През 18 век точно оттова е минавал търговски път от Лондон до Йорк, а Стилтън е бил доста значима пътна станция.

Съдържателят на една страноприемница в града, Купър Торнхил почнал пръв да предлага на своите посетители сирене, което закупил от елементарен фермер. Сиренето доста бързо придобило известност и получило името на града.

По-късно Стилтън стартира да се популяризира и отвън Англия от пътуващи търговци. И през днешния ден, 300 години по-късно сиренето се създава извънредно в графствата Дерби, Нотингам и Лейчестър. Само 7 мандри, които употребяват истинската рецепта излъчена от епохи, са лицензирани да създават сирене Стилтън. Някои го назовават „ царят на сирената “.

Избор и предпазване на Стилтън

Стилтън не е доста публикувано сирене на българския пазар. Може да се открие в някои профилирани магазини. Интересен факт е, че през 2011 година стартира производството на коледно сирене, което има инжектирано злато в него.

Този първокласен деликатес се създава от първокачествено синьо сирене Стилтън, в което има вградени златен ликьор и ядивно злато.

Цената за 1 кг доближава внушителните 608 английски лири. С тази цена сиренето се трансформира в най-скъпото на света.

Производителите се надяват и да усилят интереса към елементарния вид, който, както споменахме е със доста намаляло търсене.

 Синьо Сирене Стилтън Снимка: pixabay.com

Готвене на Стилтън

Стилтън се отличава със своя извънредно мощен мирис и жълто-оранжев цвят. Сиренето е прорязано от синьо-зелени венички. Кората му е доста твърда и не е годна за консумация.

Стилтън най-вече се сервира с крекери или бисквити, а англичаните обичайно го съчетават със стъбла от целина или круши. В кулинарията Стилтън най-често намира приложение като част от дресинг за салати или крем супи. Може да се прибавя месни и зеленчукови ястия, разнообразни десерти.

Поради своите мощни ароматно-вкусови качества, Стилтън се съчетава чудесно с добре развити и сложни десертни и порт виновност.

Предлагаме ви страхотна рецепта за броколи със Стилтън.

Необходимите артикули включват: ½ ч.ч. натрошено сирене, 500 г броколи, 1/3 ч.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 2 с.л. масло, 1 скилидка чесън, черен пипер и сол на усет.

Начин на подготвяне: Накъсайте броколите на розички и ги сварете в гореща вода до момента в който омекнат. Загрейте в тенджера 1 с.л. масло и прибавете ситно нарязания чесън. Задушете на слаб огън.

Последователно прибавете останалото масло, брашното и разбъркайте. Добавете синьото сирене, сметаната, броколите. Разбъркайте и оставете ястието да се вари до момента в който сиренето се разтопи. Щом ястието се сгъсти го овкусете.

Ако към момента не сте пробвали кралят на британските сирена и сте фенове на по-тежките сини сирена, Стилтън е тъкмо за вас.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР