Стигна се до сблъсъци между демонстранти и полицаи в Мадрид

...
Стигна се до сблъсъци между демонстранти и полицаи в Мадрид
Коментари Харесай

Втора нощ на безредици в Испания заради ареста на рапър

Стигна се до конфликти сред стачкуващи и служители на реда в Мадрид и Барселона във втората нощ на митинги против ареста на рапъра Пабло Асел, съобщи bTV.

Музикантът е упрекнат във прославяне на тероризма и засегнатост към монархията поради песни и известия в " Туитър ", в които загатва баската сепаратистка паравоенна група „ ETA”, съпоставя испански съдии с нацисти и назовава някогашния крал Хуан Карлос мафиотски необут. След ареста вицепремиерът Кармен Калво съобщи пред публицисти, че вкарването на хора в пандиза по въпроси за свободата на словото не би трябвало да се случва в народна власт като Испания.

Демонстрациите в двата най-големи града на страната започнаха спокойно, само че с настъпването на късните часове нещата се трансформираха. Протестиращи започнаха да хвърлят стъклени бутилки и камъни по униформените, които пък отвърнаха с гумени патрони и сълзотворен газ. Недоволстващите издигнаха и горящи барикади. Части от центъра на Барселона са задимени поради подпалени контейнери за боклуци, а полицията в Мадрид оповестява за ареста на 14 души.

Случаят провокира публично неодобрение. Стотици културни дейци се подписват под петиция против наложената присъда на рапъра и съпоставят Испания с страни като Турция и Мароко, където културни дейци са вкарвани в пандиза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР