Стево Пендаровски води на балотажа в изборите за президент в

...
Стево Пендаровски води на балотажа в изборите за президент в
Коментари Харесай

Пендаровски води за президент в Скопие

Стево Пендаровски води на балотажа в изборите за президент в Северна Македония, сочат предварителните данни от вота.

Минути преди края на изборния ден до урните стигнаха 44,5% от гласоподавателите, което прави вотът годен, заяви БНР. 

Впоследствие от лагерите и на двамата претенденти - Стево Пендаровски и Гордана Силяновска - оповестиха победа. До момента публично преброени са гласовете в 32 % от секциите. От тях над 57 % утвърждение получава Пендаровски против малко под 39 % за Силяновска.

В регионите с преобладаващо албанско население интензивността е по-ниска, в сравнение с първия тур на 21 април. 

Стево Пендаровски и Гордана Силяновска – претендентите надлежно на ръководещата коалиция и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, гласоподаваха по обед съвсем по едно и също време на разнообразни места в Скопие. И двамата не престават да са уверени, че ще има задоволително огромна интензивност, с цел да са годни изборите, както и че ще завоюват. 

" Очаквам още по-убедителна победа във втория кръг ", съобщи Пендаровски, който преди 2 седмици надделя Силяновска единствено с към 4000 гласа. Той счита, че е убедил огромна част от колебаещите си гласоподаватели да гласоподават за него. 

" Дъждовно стартира денят, само че следобяд чакам по-голяма интензивност в по-големите градове, в това число Скопие ", сподели още Пендаровски.

Силяновска видя в дъждовния ден въплъщение на политическата зима в страната. Но, увери тя, че когато вотът завърши и тя победи, над Северна Македония ще грейне слънце.

Първите предварителни резултати се чакат незабавно след затварянето на секциите. Официалните би трябвало да бъдат оповестени в период от 24 часа по-късно. 

Във вота на 21 април беше подложен антирекорд - 41,7%, най-ниската изборна интензивност за първи тур на президентски избори от оповестяването на независимостта на страната преди 28 години. 

Това е шестият президентски избор в Северна Македония. Победителят, при реализиране на законовия предел на интензивността, ще е петият президент на страната. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР