Степените на професионална квалификация, придобивани по Закона за професионалното образование

...
Степените на професионална квалификация, придобивани по Закона за професионалното образование
Коментари Харесай

Окончателно: Въвеждат 4 нови степени на професионална квалификация

Степените на професионална подготовка, придобивани по Закона за професионалното обучение и образование ще са първа, втора, трета и четвърта. Това взеха решение депутатите, които одобриха промени в закона.
Хората, придобили по-високата степен на професионална подготовка, може да извършат трудови действия, изискващи професионални познания, умения и компетентности за по-ниската степен.
Професионалното образование включва начално професионално образование – придобиване на първична подготовка по специалност, по част от специалност или постигане на обособени единици резултати от ученето и продължаващо професионално образование. 
Народните представители гласоподаваха в период до три месеца от влизането в действие на този закон министърът на образованието и науката да утвърди нов Списък на специалностите за професионално обучение и образование. Народното събрание одобри образованието по специалностите от листата, който ще изготви министърът на образованието и науката в учебното професионално обучение и образование, да стартира от образователната 2026-2027 година за учениците, които в тази образователна година постъпват в осми клас.
Заложено е организациите на работодателите да изготвят оферти за включване на нови специалности, изтриване и изменение на съществуващи специалности в Списъка на специалностите за професионално обучение и образование и да вземат участие в неговото създаване, координиране и актуализиране.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР