Стела Голдшлаг е еврейка по произход, но е отговорна за

...
Стела Голдшлаг е еврейка по произход, но е отговорна за
Коментари Харесай

Стела Голдшлаг или „Русата отрова“ предала на Гестапо стотици евреи

Стела Голдшлаг е еврейка по генезис, само че е виновна за убийството най-малко на три хиляди евреи, предавайки ги на нацистите в качеството си на „ ловджия на евреи “. Не я спрял даже фактът, че фамилията и брачният партньор й са изпратени в Аушвиц и умират в газовите камери. За закононарушенията си тази жена е понесла прекомерно леко наказване.

Стела се ражда в Берлин през 1922 година, в нормално еврейско семейство от междинната класа. Тя била доста красива – руса и синеока – и въобще не приличала на останалите еврейски деца в квартала. Тя била само дете и родителите ѝ се грижели за нея като за принцеса. Стела не била толкоз богата като съучениците си в еврейското учебно заведение. Това не ѝ давало мира и момичето изпитвало злост към по-богатите деца в учебното заведение.

След погромите в Кристалната нощ, извършени в Германия през 1938 година, семейство Голдшлаг се пробвало да напусне страната, само че не съумяват да се снабдят с визи и отпътуването от Германия пропада.

Стела имала отлични вокални качества и татко й мечтаел щерка му да направи сполучлива кариера като джаз певица в Съединени американски щати, само че ориста имала други проекти за нея. Момичето учило за фешън дизайнер и тъкмо преди експлоадирането на войната се омъжила за музиканта Манфред Кюблер.

Когато почнало преследването на евреите, Стела и брачният партньор й били изпратени на насилствен труд в една от военните заводи в Берлин. С течение на времето почнали да изпращат евреите в концентрационни лагери, само че момичето, с помощта на арийския си тип, успявало да избегне тази орис до 1943 година. Стела Кюблер даже съумяла да си обезпечи подправени документи за идентичност, които я дефинират като немска арийка. Много ѝ помогнала и външността ѝ – както към този момент споменахме, тя била руса и синеока.

Но един ден въпреки всичко пристигнали за семейство Голдшлаг и Стела, с цел да избави фамилията си, се съгласила да сътрудничи на нацистите. Русата еврейка се трансформирала в по този начин наречения „ ловджия “ – скришен сътрудник, чиито отговорности били да  намира евреи, които се крият от депортация.

Освен гаранциите за сигурност за фамилията, на Стела било дадено възнаграждение от по 300 марки за всеки човек, който тя съобщи. Заедно със брачна половинка си Манфред тя се отдала на работата толкоз ревниво, че даже най-надъханите нацисти били сюрпризирани от нейната сила. Евреите нарекли Стела с прякора „ Руса отрова “ – те я презирали и в това време под паника се страхували от нея. Интереснен факт е, че доста от предадените от нея евреи били нейни някогашни съученици и техните фамилии, на които тя отмъстила по тази причина, че били по-богати от фамилията ѝ.За Голдшлаг не било мъчно да намира евреи, попаднали в конспиративност, защото тя посещавала еврейско учебно заведение и преди войната била посещавала доста от домовете. Стела предала стотици, без да щади даже деца и възрастни хора. Момичето толкоз се влюбило в задачата си, че даже когато родителите и брачният партньор й били изпратени в Аушвиц и убити макар дадените ѝ обещания, тя не изоставила „ лова “ си. Имало случаи, в които откакто евреите, които тя предавала, били задържани и задачата й приключвала, Стела с възторг взела участие в побоите, изтезанията и унижаването на задържаните. Залагайки на немската победа, тя си осигурила заричане от почитан чиновник на Гестапо през 1944 година, че след войната ще бъде оповестена за арийка.

Предавйки следващата жертва на Гестапо, Стела незабавно търсела в нещата ѝ бележник. Там тя намирала имената и адресите на родственици и другари, които скоро също предавала. Голдшлаг не се тормозила да върви на еврейски погребения и, заставайки измежду опечалените, следила и запомняла всичко.

„ Русата отрова “ излизала на лов с черно кожено палто, харизано й от Гестапо, и там, където била видяна, хората оставяли всичко и се опитвали да изчезнат допустимо най-бързо. След години Ернст Гюнтер Фонхайм, който познавал добре Стела и едвам се избавил, си спомня:

За тези от нас в Берлин, които живеехме в конспиративност и преди този момент бяхме познати на Стела, тя беше източник на непрекъснат гнет. Всички наши дейности бяха подчинени на устрема да я заобикаляме. Тъй като по-рано тя самата се криеше, чудесно знаеше къде да ни търси. Всъщност тя беше доста по-ефективна от всяко едно гестапо. “

Към края на Втората международна война Стела Кюблер била виновна за ареста, депортацията и последващото ликвидиране на стотици евреи. Така тя се трансформирала в невъзмутим палач. Статистиките за общия брой на нейните жертви варират от  600 до към 3000. Техният брой включва доста от нейните персонални другари, някогашни съученици и техните фамилии и даже някои от личните й родственици.

През март, когато изходът от войната бил явен за всички, бременната Стела избягала от Берлин с паспорт с името Стела Кюблер. Тя имала наглостта да се обърне към управляващите, с цел да получи обезщетение като жертва на преследването на националсоциалистическия режим, само че номерът ѝ не минал. Предателката била разпозната и предадена на руските управляващи като съучастничка на нацистите.

Стела Голдшлаг по време на разпит в полицията на Берлин на Александерплац, 1946 година Уикипедия

С изцяло обръсната глава, уплашената престъпничка била изправена пред съда през 1946 година. Успели да потвърдят, че Голдшлаг била съпричастна към изпращането на към 600 души в концентрационни лагери, само че обвиняването упорствало, че жертвите са към три хиляди.

Съдът отчел и няколко положителни каузи. Стела избавила фамилията на някогашния си педиатър Фриц Готшалк, както и инцидентен прочут на незаконни имигранти на име Робърт Цайлер, като ги предизвестила за претърсването. През юни 1946 година боен арбитражен съд присъдил на нацистката съучастничка много лека присъда – 10 години в изправителен лагер.

Важно е да се знае, че Голдшлаг не била заточена в Сибир, както доста други. Наказанието си „ Русата отрова “ изтърпяла в някогашния концлагер Заксенхаузен в немския град Ораниенбаум. След като била освободена, Стела се върнала в Западен Берлин, където незабавно била арестувана по същото обвиняване, само че този път от немските управляващи. Там също била наказана на 10 години, само че била освободена още в правосъдната зала, защото дамата към този момент била изтърпяла присъдата си.

След това животът на някогашната нацистка информаторка се развил относително умерено. Тя се омъжила няколко пъти, като единия път за сходен като нея еврейски помощник, и различен път за някогашен нацистки офицер. Тя била омъжена общо четири пъти. В последния си брак Стела ражда момиче, което в момeнта, в който станало пълнолетно, напуснало майка си и в никакъв случай повече не я потърсила.

Голдшлаг я очаквала самотна и безнадеждна напреднала възраст. След гибелта на последния ѝ брачен партньор, при започване на 80-те, Стела, презирана от всички, напуснала Берлин и отпътувала за Фрайбург, където никой не я познавал. Но там тя попадала на някогашния си съученик Питър Уейдън, който работел като публицист в един от американските вестници.

След няколко срещи със Стела, Питър издал книга за нея. Книгата била оповестена на британски език през 1992 година и на немски през 1993 година Голдшлаг става известна и тази отрицателна известност я сринала дефинитивно. По-малко от година след публикуването на книгата в Германия, тя се хвърлила през прозореца на жилището си.

Дъщеря й Ивон Мейсъл живее в Израел, където работи като здравна сестра. Тя даже не желае да чуе за майка си и отхвърля да дава изявленията.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР