Стефан ТашевСкандалите около МВР, организирани от ПП-ДБ, целят отстраняването на

...
Стефан ТашевСкандалите около МВР, организирани от ПП-ДБ, целят отстраняването на
Коментари Харесай

Атаката на „промянята“ срещу вътрешния министър е за овладяване на службите и замяната му с Живко Коцев или охранителят Ценкин

Стефан Ташев

Скандалите към Министерство на вътрешните работи, проведени от ПП-ДБ, целят отстраняването на министъра Калин Стоянов и цялостното преодоляване на службите в него от хората на Кирил Петков и Атанас Атанасов, научи breaking.bg от свои източници. Според признанията на самия министър той е нападнат от Петков, тъй като сменил хората на Бойко Рашков в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. В телевизионния двубой от сутринта експремиерът удостовери това и добави, че хората на Рашков са „ правили вярно изборите “, а тези на Стоянов, не. Истината е, че върху министъра на вътрешните работи се оказва непрекъснат напън за политически назначения от страна на Петков и Атанас Атанасов. Явно Стоянов отхвърля и по тази причина бе употребен мотива с митинга против БФС, с цел да му се желае оставката и опит за цялостно преодоляване на Министерство на вътрешните работи.

Защо на мушката е министъра, а не основният секретар, най-висшата професионална служба в министерството, който е виновен за дейностите на полицията? Защото Живко Коцев, главсека, е политическо лице, политическа креатура на Атанас Атанасов. Братът на Коцев е върховен партиец от ДСБ-София.

Както breaking.bg единствен писа, в нощта на погромите в центъра на София основният секретар е абдикирал от функционалностите си и е гледал баталиите по пантофи пред тв приемника у дома. Оправдал, че е бил в командировка в Гърция, а на другият ден трябвало да пътува в Турция. Вместо да поеме управлението на защитата на митинга в дежурния център на Столична дирекция на вътрешните работи главсекът се е покрил.

Онзи ден министър председателят Денков съобщи, че е упълномощил на Коцев да направи инспекция на дейностите на полицията в нощта на погромите. Това значи, че той би трябвало да ревизира самичък себе си. Междувременно министърът е назначил инспекция на дирекция „ Инспекторат “-МВР, която по видеозаписи от нощта на погрома, би трябвало да проверява насилствените дейности на полицията и побои над протестиращи.

И действително, съгласно осведомени, към този момент са събрани задоволително данни за дейностите или по-скоро умишленото безучастие на основния секретар. Инспекторатът е зависещ на министъра на вътрешните работи. Отделно от това управлението на Националната полиция също прави инспекция за вероятно полицейско принуждение.

Няма случаи на митинги и принуждение в България през последните години, в които основният секретар на Министерство на вътрешните работи да стои встрани, като че ли несъществува. При конфликтите пред Народното събрание в нощта на „ белия рейс “ през 2013 година, когато служители на реда и депутати от ръководещото болшинство се оказа блокирани от протестиращи, отговорност пое тогавашният основен секретар Светлозар Лазаров и той беше проверяван от Инспектората на Министерство на вътрешните работи и разпитван в разнообразни комисии на Народно събрание.

Същото се случи и след конфликтите сред полиция и протестиращи по време на така наречен велико национално въстание през септември 2020 година.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи тогава Ивайло Иванов и цялото управление на Столична дирекция на вътрешните работи отпред с Георги Хаджиев бяха извикани при Румен Радев, който им държа сметка пред телевизионните камери. Вътрешните инспекции, разпоредени от тогавашният министър Младен Маринов и наследника му Христо Терзийски потвърдиха виновност на чиновници на Министерство на вътрешните работи за побоите под колоните на Министерски съвет. Те бяха уволнени и осъдени.

Сега основният секретар, който Киро и Атанасов виждат като предстоящ вътрешен министър, е ненарушим, той стои някак настрана. В умишлена медийна изолираност. Коцев през вчерашния ден щедро приказва по тематиката с отвлечения от терористи танкер, с българи на борда край Йемен, без Министерство на вътрешните работи да има някакво отношение по тематиката. Но не сподели и дума за баталиите пред стадион „ Васил Левски “, макар, че директно дава отговор за защитата на сходни всеобщи мероприятия. Медийните съветници и началници в Министерство на вътрешните работи саботират сега министъра и обезпечават медиен вакуум и комфорт за основния секретар.

Самият Стоянов в началото в изявите си спести срама на Коцев, само че през днешния ден към този момент очевидно е видял на къде духа вятърът и решил да каже истината.

Ситуацията в Министерство на вътрешните работи и в страната е изцяло неуместна. Премиерът плаши с оставка поради вътрешният министър, на който пък оставка желаят ръководещите от ПП-ДБ. ГЕРБ и Движение за права и свободи са срещу. Премиерът няма кураж да внесе оставката на подчинения си министър. Същевременно от „ смяната “ натискат и бързат да овладеят политически ДАНС и Министерство на вътрешните работи. С ДАНС, оставката на настоящия шеф Тончев и замяната му с политическо лице, някогашен народен представител от Политическа партия, Петър Петров, удариха на камък. Сега пробват с Министерство на вътрешните работи. Идеята е да бъде свален Стоянов, който очевидно не им играе по гайдата и да сложат политически послушник. Вариантите са два. Или Коцев, за който лобира Атанас Атанасов или охранителят на Кирил Петков Ценкин, сега зам.-министър на вътрешните работи, селектиран и утвърден персонално от Татко Петко.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР