Стая за обучение на деца с диабет бе открита в

...
Стая за обучение на деца с диабет бе открита в
Коментари Харесай

Откриха стая за обучение на деца с диабет в УМБАЛ Бургас

Стая за образование на деца с диабет бе открита в днешния Световен ден за битка с диабета в УМБАЛ Бургас. Стаята се намира във Второ детско поделение. Това е единственото поделение в Югоизточна България, където се диагностицират, лекуват и образоват такива деца. Годишно през отделението минават близо 3000 пациенти. От тях сред 80 и 100 са с диабет. 

Обучителната стая е подаяние от Инър Уийл Клуб " Бургас “. Това е женска организация към Ротари, една от най-големите доброволни организации на дами в света, със статут на неправителствена организация в ОOН и представителства в Женева, Ню Йорк и Виена. Една от задачите на организацията е поддръжката на майчиното и детско здраве, по тази причина бургаският клуб се свързва с Второ детско поделение с готовност да разбере от какво имат потребност пациентите и лекарите. Така се ражда концепцията за стаята и плана " За диабета – без боязън “. За създаване на помещението е преградена  част от фоайето, изработен е ремонт, купени са мебели и обучителни материали, изясни президентът на Инър Уийл Клуб " Бургас “ за 2018-2019 година госпожа Емине Чете.

" Благодарим на донорите за тази стая. Сега нашите пациенти и техните родители ще се образоват в доста по-приятни условия. Обучението е важна  част от живота на децата с диабет. Тук, в това поделение, те чуват диагнозата за първи път.  Важно е да знаят по какъв начин да се хранят, какъв двигателен режим да съблюдават. Нашият личен състав е съвършено подготвен да работи с тези деца. С това стартираме и план за възстановяване на битовите условия в детските отделения на болничното заведение и призовавам всеки, който има предпочитание, да се причисли “, сподели доктор Хрипсиме Каспарян, завеждащ Второ педиатрично поделение.

" За страдание понижава възрастта, в която се диагностицира диабетът. Откриваме го и при дребни бебета. Светът е изправен пред пандемия от затлъстяване и надлежно втори вид захарен диабет, което е обвързвано с неправилн ия метод на хранене, липса на физическа интензивност, консумация на храни отвън главните хранения, които нормално се употребяват за забавление – чипсове, плодови натурални сокове, газирани захарни питиета “, разяснява през днешния ден доктор Диана Недялкова – детски ендокринолог. Тя прикани родителите да бъдат изключително деликатни към метода, по който хранят децата си.

" За нас е  извънредно належащо да имаме добре подготвени пациенти, това е хронично заболяване, изисква съществени медицински грижи. Добре подготвеният пациент е стимулиран да предотвратява острите затруднения на диабета “, добави доктор Недялкова.

На откриването на стаята през днешния ден участва и 17-годишната София, която е една от пациентките на Второ детско поделение. От години е с диабет и споделя, че живее напълно обикновено. " Не е толкоз ужасно, колкото мислехме първоначално. Просто би трябвало да се съблюдава режим. Нужна ми беше към година, с цел да се науча да пребивавам с диабет “, показа тя.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР