Статуи и мемориали, построени в чест на Съветския съюз и

...
Статуи и мемориали, построени в чест на Съветския съюз и
Коментари Харесай

Европа руши съветските си паметници - знак на гняв срещу Русия

Статуи и мемориали, издигнати в чест на Съветския съюз и Червената войска, се сгромолясват с гръм и тропот в редица страни на фона на възмущението от съветската инвазия в Украйна.

В същия ден, когато служащи в Киев демонтираха монумент от руската ера, отдаден на дружбата сред Украйна и Русия, надалеч на север в Латвия бе изтръгната от земята каменна плоча, отдадена на Червената войска.

Съветски монументи, които мнозина считат за знак на историческото подтисничество на Кремъл, се унищожават в цяла Европа, откогато Русия стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари, оповестява Радио " Свободна Европа ".

Сергей Миргородски, един от създателите на паметника от 1982 година в Киев, следи демонтажа дружно с още към 100 души. Миргородски съобщи пред Ройтерс: " Русия нахлу в Украйна.... Можем ли да бъдем другари с Русия? Как мислите? Това е нашият максимален зложелател, по тази причина паметникът на руско-украинската дружба към този момент няма смисъл ".

На камъка са гравирани думите " На 26 септември 1944 година Съветската войска освободи Мадлиена от фашистките немски нашественици ".

В края на април общинският съвет на община Огре, в чийто състав влиза енория Мадлиена, разгласи, че ще отстрани пет паметни камъка на червеноармейците в района. Камъкът от Мадлиена е първият.

През 2017 година Полша одобри закон, забраняващ монументи, които " символизират или пропагандират " тоталитарни режими. Законът не се ползва за обекти, които са " само художествени или които са издигнати върху останките на починали бойци.

Преди разрушаването на паметника в Гарнкарско е отстранена плоча, която по-рано е била изцапана с алена багра. Паметната плоча гласяла: " Вечна популярност на героите, починали за достойнството и независимостта на руската татковина ".

По време на Втората международна война Червената войска изтласква силите на нацистка Германия от Полша, само че последвалият комунистически режим, натрапен в страната, се преглежда от множеството поляци като тъмен интервал в тяхната история, преди да възстановят независимостта си през 1989 година

Полската полиция заяви на локалните медии, че гробищен монумент на Червената войска от 50-те години на предишния век в Кошалин наподобява е бил нелегално срутен от някой, който е употребявал екскаватор и е влезнал в гробището късно през нощта. Паметникът изобразявал руски боец, прегърнат от момиче с гълъб в ръка.

Председателят на полския Институт за национална памет участва на събарянето на паметника в Хржовице и съобщи: " В свободна, самостоятелна и демократична Полша, както и в свободна Европа, няма място за мемориали и знаци, обозначени с алена звезда, на публични места. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР