Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Групата на губещите в енергетиката през 2022 г.

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат.
Kолкото и необикновено да звучи, на фона на високите енергийни цени и всеобщия взрив в бранша през 2022 година има и няколко губещи компании, като общата загуба на сдруженията в топ 30 е съвсем 1 милиард лв.. Повечето от тях са топлофикации отпред със софийската, което е ненапълно разбираемо, тъй като техните услуги бяха контролирани при едни цени на газа, а когато го купуваха през годината, те бяха доста по-високи. Но има и изненади.

Най-новата и съвременна централа в страната - Топлоелектрическа централа " Ей И Европейски Съюз Гълъбово " , която има контракт за изкупуване на силата от НЕК и обичайно приключва годината с добър финансов резултат, е на минус над 531 милиона лв. за 2022 година Обяснението за тази непредвидена загуба е чисто счетоводно. Дружеството прави амортизация на активите си за 731.5 млн. лева, която стимулира с приключването на контракта за изкупуване на силата с НЕК през 2026 година и проектите за последователно закриване на въглищните мощности в България. Затова е преценено, че все още възстановимата стойност на активите се е намалила съвсем на половина. Според изпълнителния шеф на централата Иван Цанков поради уговорките на страните в Националния проект за възобновяване и резистентност за прекратяване употребата на централите, работещи на въглища, до 2038 година, управлението на компанията е направило умозаключение, че гореизложените обстоятелства в цялост съставляват знак за евентуална амортизация на активите.


Реклама
" Ако няма друга индикация за по-ранно излизане от въглищата, няма да се постановат повече обезценки ", споделя още Цанков.

Другият непредвиден в групата на губещите е държавният газов снабдител " Булгаргаз " . Въпреки над двойното нарастване на приходите до рекордните съвсем 5 милиарда лева и тъкмо в годината на най-високите цени на газа сдружението вместо облага записва загуба над 100 млн. лева Тя обаче се дължи на обезценки на съхранения в " Чирен " природен газ.

Според изпълнителния шеф Деница Златева, а и видно от финансовия доклад, " Булгаргаз " действително реализира оперативна облага 31 млн. лв. преди корпоративен налог. Но вследствие на осъществените обезценки на материалните ресурси и комерсиалните вземания, надлежно в размер на 103.8 млн. лв. и 34.5 млн. лв., финансовият резултат е загуба 100.4 млн. лева

Тази загуба от обезценките обаче оказва значително въздействие върху финансовото положение на сдружението и сумата на личния му капитал пада под размера на записания капитал. По тази причина.
Реклама
Показателен за обстановката, в която е работило " Булгаргаз " през предходната година, е докладът на паричния поток от оперативна активност - той е негативен в размер на 1.13 милиарда лв.. Сумата е образувана от разликата сред постъпленията от клиенти за продаден природен газ и платените суми към доставчиците на газ. Тази ликвидна дупка е покрита със заеми от БЕХ и страната, които са общо 1.34 милиарда лева Заради това в " Булгаргаз " в последна сметка са останали малко над 200 млн. лева налични парични средства.

Важно е, че " Булгаргаз " има да си получава и големи вземания, които към края на 2022 година са били общо 1.32 милиарда лева Само просрочените брутни отговорности по контракта за доставка на природен газ за " Топлофикация София " са в размер на 571 млн. лв..

Що се отнася до самата " Топлофикация София " - тя е на загуба 351 млн. лева (своеобразен отрицателен рекорд) и продължава да утежнява положението си. Дълговете й порастват и от дълго време надвишават милиард, насъбраната загуба също е в този диапазон, а всичките проекти за модернизирането и оздравяването на топлофикацията си остават мираж. Последно предишното лято служебният кабинет имаше концепция да я одържавява и, само че те по този начин и не се развиха. Сега има вид финансиране за такива газови турбини да се получи по проекта за възобновяване, само че и това не наподобява 100% несъмнено. При всички случаи столичното парно ще остане губещо и през 2023 година

В сходен сюжет е и свързаната с Христо Ковачки " Топлофикация Плевен ". Тя също работи на газ и за поредна година е на загуба. От друга страна, русенската топлофикация, която също е от групата на Ковачки, само че работи на въглища, регистрира позитивен финансов резултат над 14 млн. лева Той може да се изясни точно с всеобщия абсурд от 2022 година, когато въглищата бяха по-конкурентни от газа. Факт, който тази година към този момент не съществува.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР