Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Топ 100 преди 10 и 20 години: Държавната енергетика и гигантите в горивата са вечни

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. И през 2002, и през днешния ден колоси са главно държавни енергийни сдружения под шапката на БЕХ. Всяка трета компания от тогавашната ранглиста към този момент не съществува, само че оживелите са мощно порасли. Разликата с класацията отпреди десетилетие е много по-малка: през 2012 година общите доходи в топ 100 са съвсем 64 милиарда лева, или на половина на сегашните 132 милиарда лева
Корпоративната история на този век се чете и през измененията в подреждането на най-големите компании в България. " Капитал 100 " поименно демонстрира кои бизнеси и бизнесмени са били устойчиви и каква е била пазарната среда през десетилетията дотук.

И през 2002, и през днешния ден колоси са главно държавни енергийни сдружения под шапката на БЕХ. А на лидерския връх стои сдружение на съветската " Лукойл ", което и в този момент е на челните места. Разликата е, че от три години водач е " Аурубис ", който през 2002 година е бил на 20-ата позиция и за интервала приходите му са се нараснали 28 пъти.
Реклама


Днес в редиците на стотицата въпреки всичко се промъкват частни търговци на ток, новопостроени фабрики като " Сенсата ", БТЛ, " Либхер ", " Макском " и така нататък, огромни частни превозвачи като " Дискордиа " и ПИМК, аграрни и фарма търговци. Най-негативното събитие е, че през тези десетилетия страната изкриви строителния бранш - изливайки милиарди за инфраструктурни планове в държавни компании, които ги разпределят към шепа любимци на мрачно.

Погледнато от горната страна, резултатът от влизането в Европейски Съюз дружно с насъбраната инфлация водят до същинска смяна в оборотите на огромните 100 сдружения. През 2002 година числата наподобяват микроскопични - общо 25 милиарда лева доходи, през днешния ден са петкратно по-високи, или 132 милиарда лева Преди 20 години Дисекцията на състава на топ 100 през 2002 година демонстрира, че 25 сдружения към този момент не съществуват, 9 имат съвсем нулев бизнес, т.е. над една трета не са претърпели интервала. В групата са банкрутирали или прекъснати компании: " Кремиковци ", медиатори в енергетиката и горивата като " Топ енерджи ", " Литаско ", " Нафтекс ", изчезнали бизнеси като мобифоните или цигарените заводи, приватизирани по-късно от обвързвано с Делян Пеевски сдружение, транспортьор като СОМАТ с проблеми при немския притежател.

Реклама
Затова пък който е оживял, в доста случаи е пораснал в пъти. В тази група са фарма компании, вериги за храни и горива, приватизирани фабрики като " АДМ Разград ", " Агрополихим ", " Елаците мед ", КЦМ и така нататък

Много по-скромни са растежите при други. Например телекомите поради конкуренцията и развиването на технологиите стоят съвсем замръзнали като доходи, както и държавните железници и пощи, които са застинали в предишния век.

Ето и няколко съответни разлики:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР