Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на

...
Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца

Статистиката демонстрира, че 60-70% от хората ще изкарат болестта на крайник, ще го изкарат с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Нашите старания са ориентирани към останалите, които ще са в по-тежко състояние. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия.

Този вирус към този момент съществено циркулира у нас, по тази причина е значимо да ограничим контакти с други хора, тъй като 100% някои от тях са носители на вируса. Важно е да изкараме болестта леко, значимо е да не го предадем на други и в случай че има потребност от лекуване, да се лекуваме.

„ Аз не преставам да настоявам, че това, с което се сблъскваме, едва ли ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме към този момент в подстъпите на доста сериозното разпространяване, на големия напън върху здравната система и върху това би трябвало да се съсредоточени напъните, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял “, съобщи още Кунчев.

Той уточни, че прогнозата е към Великден да е пикът, а по-късно да последва и спад.

„ 10-12 пъти е по-голям леталитетът. При грипа е 0,2. При този вирус е сред 2 и 3% “, уточни той и изясни, че този грип се предава извънредно бързо.

В случай на инфектирани родители най-хубавото, което може да се направи, е детето да отиде при баба, дядо, близки. Ако е невероятно, не е казано, че това дете, в случай че се болести, ще изкара болестта по някакъв тежък метод. Главният държавен здравен контрольор прикани и да няма скупчване в идващите дни при изплащането на пенсиите. /БНТ

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР