Стартовата заплата за медицинските сестри да е колкото две минимални

...
Стартовата заплата за медицинските сестри да е колкото две минимални
Коментари Харесай

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Стартовата заплата за медицинските сестри да е колкото две минимални работни заплати за страната - 1120 лв..

Това разяснява Мая Илиева, уредник на митинга на медицинските сестри в обществените мрежи малко откакто на съвещание на Министерския съвет бе решено стартовата заплата за медсестрите да бъде 950 лв.. За тази цел отпуснаха в допълнение 50 млн. лв. за нарастване на заплатите на сестрите.
" На всичкото от горната страна се приказва за медицински експерти, основно, които са в лечебни заведения, което не значи, че това ще обхване всички здравни експерти. Има експерти, които работят в детско-училищно опазване на здравето, в домове за медико-социални грижи, в старешки домове, в ДКЦ-та и в затвори. Да не приказваме, че на доста места към този момент тази съществена заплата е достигната - 950 лева Там няма да има никакво нарастване ", сподели Илиева.

По думите й медицинските сестри държат на нашето искане от две минимални работни заплати за специалността " здравен експерт " - рехабилитатори, и за фелдшерите. Според Илиева не е ясно дали отпуснатите 50 млн. лв. ще отидат единствено за заплати, както предходните 30 милиона, които бяха отпуснати.

" До националния митинг на 15 май в столицата ще се провеждат митинги по места ", добави Илиева. Тя е безапелационна, че в отговор на извършения напън върху медицинските сестри, които са протестирали, ще обикалят градовете, където в действителност е извършен напън върху хората да не стачкуват ".

От републиканския бюджет отпуснатите 50-те милиона лв. ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването. Целта е да се доближи минималната начална заплата, записана в Колективния трудов контракт от 950 лв..

По време на съвещанието на Министерски съвет тази заран здравният министър Кирил Ананиев изясни, че ще има и нова методика за систематизиране на парите за личния състав, която да е обективна.

Премиерът Бойко Борисов изиска надзор, само че тъй че парите да стигнат до експертите.

" Да не стане по този начин, както имаше сигнали, в някои лечебни заведения докторите да си ги раздадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Това, което поехме като ангажимент - на фиша, и. Не могат по клинични пътеки да наберат задоволително клиенти там, където лечебните заведения са натоварени, просто с цел да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други ", съобщи Борисов на съвещанието на Министерски съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР