Стартирането на успешен бизнес в Европа не е леснопостижима цел.

...
Стартирането на успешен бизнес в Европа не е леснопостижима цел.
Коментари Харесай

България е в Топ 5 с най-лесни условия за старт на бизнес в Европа

Стартирането на сполучлив бизнес в Европа не е леснопостижима цел.

В някои страни на Стария континент има строги разпореждания, които могат да затруднят жителите на страни отвън Европейски Съюз, само че други са отворени и приветстват както локални, по този начин и задгранични вложители и предприемачи.

След пандемията и енергийната рецесия, Европа се стреми да основава повече благоприятни условия за дребни и междинни предприятия (МСП).

Има редица схеми за финансиране и поддръжка, като да вземем за пример Програмата за единния пазар, Механизма за свързване на Европа и " Хоризонт Европа ".  

Съществуват и разнообразни принадлежности, като да вземем за пример бизнес портала " Вашата Европа ", мрежата " Enterprise Europe " и " Еразъм за млади бизнесмени ", добавя Euronews.

Европейски Съюз е дом на 24,4 милиона МСП през 2023 година

По данни на Statista през 2023 година в Европейския съюз има към 24,4 млн. дребни и междинни предприятия (МСП), в които работят близо 85 млн. души. Те съставляват към 99,8% от всички настоящи предприятия на континента и са гръбнакът на по-малките райони и градове.

Има няколко основни фактора за систематизиране на изискванията за пускане на бизнес.

Индексът на Световната банка " Лесно правене на бизнес " ги класифицира в 10 параметъра:
Започване на бизнес Издаване на разрешителни Получаване на електричество Регистриране на благосъстоятелност Получаване на заем Защита на вложители Плащане на налози Трансгранична търговия Принудително осъществяване на контракти Решаване на проблеми, свързани с неплатежоспособност
Въпреки че не всяка страна е най-хубава в тези категории, Euronews класира най-лесните страни за започване на бизнес, а България също влиза в листата.

Ирландия

Република Ирландия е един от най-популярните избори за започване на бизнес в Европа, защото е стопанска система с високи приходи и мощно развита в цифрово отношение.

Използването на смарт телефони е достигнало 90%, а достъпът до интернет в семействата 92%, което основава добра основа за бизнес с софтуерни и цифрови артикули.

С вложенията на Enterprise Ireland в към 200 започващи предприятия всяка година, страната изпраща доста мощно обръщение към бизнесмените по света.

Според отчета на Световната банка Doing Business in the European Union 2020, няколко ирландски града заемат високи позиции по доста от горепосочените параметри.

Членството на Ирландия в Европейския съюз, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Еврозоната, както и потреблението на еврото и съществуването на британски  като един от главните езици също са доста привлекателни фактори за европейските бизнесмени. Това се дължи на по-голямата лекост на бизнеса, по-големия пазар в целия Европейски Съюз и спестяването на разноски, защото не се постанова да се заплащат такси за обмяна на валута или превод.

Предприемачите от Обединеното кралство, Исландия, Норвегия, Швейцария и Европейски Съюз не се нуждаят от никакви разрешителни или визи, с цел да открият бизнес в Ирландия. Страната също по този начин улеснява отдалеченото основаване и вписване на компании за жители на страни отвън Европейски Съюз. Освен това тя има една от най-ниските ставки на корпоративния налог в света 12,5 % и контракт за отбягване на двойно данъчно облагане със 72 страни досега.

България

България е желан бизнес хъб в Източна Европа заради относително лимитираната администрация при основаването на компания, което лишава единствено няколко седмици, написа в разбора си Euronews.

Административните разноски също са доста ниски спрямо по-голямата част от Европа, а корпоративният налог е единствено 10%.

Чуждестранните компании нямат законови ограничавания за закупуване на земя и би трябвало да покрият единствено оперативни разноски след регистрацията.

Предприемачите от Европейски Съюз могат да се възползват и от евтина, висококвалифицирана и многоезична работна ръка и относително ниски разноски за живот, като в същото време имат достъп до единния европейски пазар заради обстоятелството, че България е част от Европейски Съюз.

Геополитическото разположение в Югоизточна Европа обезпечава комфортен достъп до други одобрени пазари като Гърция и Турция, като в същото време открива благоприятни условия в Сърбия и Република Северна Македония (РСМ).

България също по този начин разрешава отдалечена регистрация на сдружения. Въпреки това, корупцията към момента е проблем, който би трябвало да се вземе поради, до момента в който се обмисля какъв вид бизнес да се сътвори и в коя част на страната да се откри.

Нидерландия

По данни на Световния стопански конгрес, Нидерландия е петата по величина стопанска система в Европейски Съюз с БВП от към 918,7 милиарда евро, което съставлява към 5,96% от стопанската система на Европейски Съюз.

Разположена доста комфортно в Западна Европа, страната има извънредно космополитна, високообразована и квалифицирана работна мощ.

Нидерландското държавно управление дава голям брой схеми за поддръжка на бизнеса и данъчни облекчения за нови предприятия.

Въпреки че ставката на корпоративния налог е малко по-висока от някои други европейски разновидности и възлиза на 25,8 % за редица притежатели на бизнес цената си заслужава поради местоположението и достъпа до пазара.

Стимулите включват облекчение за бизнесмени, както и 30-процентно данъчно облекчение. То разрешава на работодателите да заплащат 30% от заплатите на задграничните гении, без да удържат налог.

Освен това държавното управление поддържа научноизследователската и развойната активност, както и нововъведенията, като възвръща разнообразни разноски на фирмите, които организират научни проучвания или създават нови новаторски артикули.

Нидерландия е изключително желана от вложители с софтуерно напреднали компании, като да вземем за пример в региона на роботиката и изкуствения разсъдък, както и в търговията на дребно.

Швеция

Благодарение на инфраструктурата и технологиите от международна класа Швеция е на второ място в Индекса за подготвеност за работа с мрежи 2020. Той мери до каква степен една страна е подготвена за цифрови технологии и до каква степен жителите, фирмите и държавното управление са подготвени да употребяват пълноценно наличните технологии.

По този метод Швеция се трансформира в център за стартъпи и бизнес за софтуерните бизнесмени от целия свят, с огромен брой ранни внедрители на нови технологии. Сред известните шведски компании са Ericsson, Astra Zeneca, Volvo и Sandvik, както и Klarna и Spotify.

Тъй като Швеция е и най-голямата скандинавска стопанска система, тя има преуспяващ строителен бранш с отличен обсег в цяла Северна Европа, който също притегля строителни бизнесмени и способства за стабилната инфраструктура.

Ниските равнища на корупция също способстват за очарованието на страната.

Обединеното кралство

По данни на Британската бизнес банка всяка година в Обединеното кралство се основават към 360 000 нови компании.

Създаването на сдружение също е относително бързо, елементарно и на ниска цена, като заявките по пощата се обработват в границите на 8 до 10 дни, а онлайн заявките в границите на 24 часа.

С една от най-разнообразните стопански системи и работна мощ в Европа, Обединеното кралство разполага и с ограничения за подкрепяне на предприятията през първите няколко години, когато рентабилността е ниска.

То дава данъчни облекчения в края на виталния цикъл на предприятието във връзка с приходите, получени от продажбата на активи.4

Освен това, Обединеното кралство има мощна данъчна и правна система с ефикасни процеси и ставка на корпоративния налог от 25% за всички сдружения с лимитирана отговорност.

Тъй като една трета от възрастните имат висше обучение, работната мощ е висококвалифицирана и адаптивна.

Предприемачите могат да се възползват и от редица благоприятни условия за групово финансиране, рисков капитал и благ вложения, както и от дотации, финансиране и съвещания посредством разнообразни държавни служби.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР