Стартирахме кампания за дългосрочна помощ за затварянето на всички домове

...
Стартирахме кампания за дългосрочна помощ за затварянето на всички домове
Коментари Харесай

Започва процедурата по затварянето на домовете за деца лишени от родителски грижи

Стартирахме акция за дълготрайна помощ за затварянето на всички домове за деца лишени от наставнически грижи в България. Стартираме проект за деяние, за това ще се направи оценка на тези деца. Когато стартирахме имахме над 7000 деца лишени от родителска грижа в разнообразни институции, сега са 600. Всички останали деца са намерили пътя си за развиване - осиновени или при приемни родители. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова на конференцията за „ Обществени настройки към процеса на деинституционализация и предлаганите нови обществени услуги в общността “.

"Децата към този момент живеят допълнително грижи, признати са от съседите си, съучениците си и обществото. През тази година министерството ще стартира договаряния с Европейската комисия за идващия програмен интервал, с цел да продължи поддръжката към тази промяна ", сподели още тя.

"Представяме резултатите от едно изследване, с проценти от настройката за хората. Изследването, което сме създали е всеобхватно, само че и с доста субективни фактори. Изследвахме най-близката интеграционна среда на тези деца - по какъв начин учениците, шефовете и учителите ги одобряват ", добави по тематиката шефът на социологическа организация „ Алфа Рисърч “ доктор Боряна Димитрова.

"92% от жителите знаят за построени нови институции покрай тях, 79% считат, че деинституционализация на домовете е верен ход за тези деца и обществото. Ще има увеличение на личния състав на тези институции, нови способи за справяне с проблематични деца, ще образоваме по-добре личния състав. Изолацията няма по какъв начин да е част от интеграцията. Трябва да се търсят повече подходи ", разкри доктор Димитрова.

"62% от хората са съгласни тези деца да живеят в квартала им, 44% биха приели да учат с децата им, 5% от жителите дават отговор, че биха станали приемни родители ", приключи доктор Боряна Димитрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР