Стартира операция по търсене и спасяване на повече от 100

...
Стартира операция по търсене и спасяване на повече от 100
Коментари Харесай

Стартира издирване и спасяване на 100 души, изчезнали в североизточна Индия, тъй като внезапни наводнения убиха най-малко 14

Стартира интервенция по търсене и избавяне на повече от 100 изчезнали хора в североизточната част на Индия след неочаквани наводнения, раздрали хималайския щат Сиким в сряда, убивайки минимум 14 души и отмивайки пътища и мостове, съгласно държавното управление на щата.

Известен като покрива на света, екологично сензитивният хималайски район е предразположен на неочаквани наводнения и свлачища, а наводненията не са необикновени в Сиким.

Но учените са безапелационни, че рисковите метеорологични условия стават все по-чести и по-интензивни с ускоряването на климатичната рецесия, породена от индивида.

„ Внезапно експлоадиране на облаци “ над езерото Лонак, в северната част на щата, изпрати бързо движещи се потоци от вода, които се подвигнаха надолу по река Тееста в долината Лахен в Сиким, повишавайки равнището на водата с 15-20 фута по-високо от естественото, сподели индийската войска в декларация. Разривът е доста неочаквана и разрушителна дъждовна стихия.

Видео от северната част на щата демонстрира калния потоп, който бързо прелива от реката и наводнява къщи, покрити с нечистотия и парчета.

Град Пакионг е най-засегнат със седем души починали при наводненията и 59 души са изчезнали, заяви държавното управление на Сиким.

 Високи равнища на водата в река Тиста в Сиким, Индия, на 4 октомври. class= Високи равнища на водата в река Тиста в Сиким, Индия, на 4 октомври. Правителство на Сиким

Сред изчезналите са десетки членове на индийската войска. Стартирала е " огромна " интервенция по търсене и избавяне за намиране на изчезналите бойци, само че напъните са възпрепятствани от " непрестанни дъждове " и наводнения, които са прекъснали пътища и отнесени мостове, сподели армията.

В сряда вечерта един боец беше избавен и е в устойчиво положение, само че други 22-ма остават в неопределеност, съгласно армията.

Най-малко 11 моста се срутиха при наводнението, възпрепятствайки избавителните действия и отцепвайки отдалечени региони, заяви държавното управление.

В столицата на щата и най-големия град Гангток бяха обявени трима смъртни случая и 22-ма души в неопределеност, се прибавя.

 Покачващите се равнища на водата на река Тиста в Сиким, Индия, след неочаквани наводнения, наводнили района. Покачващите се равнища на водата на река Тиста в Сиким, Индия, след неочаквани наводнения, наводнили района. Индийската армия/AP

Повече от 2000 души бяха евакуирани и в целия щат бяха основани лагери за помощ, с цел да оказват помощ на повече от 22 000 души, наранени от неочакваните наводнения.

Индийският метеорологичен отдел предвижда, че изобилните превалявания ще продължат в източната и североизточната част на страната, в това число Сиким, през идващите два дни.

Главният министър на Сиким Прем Сингх Таманг сподели в обява в X, някогашен Twitter, че службите за незабавна помощ са мобилизирани в засегнатите региони и той е „ посетил Сингтам, с цел да оцени вредите и да се ангажира с локалната общественост “. Синтам е град, обиден от наводнението, на към 30 километра (18 мили) от Гангток.

Индийският министър председател Нарендра Моди назова обстановката „ нещастно естествено злополучие “ и предложи „ цялата допустима поддръжка за справяне с предизвикването “.

„ Моля се за сигурността и благополучието на всички наранени “, написа той на X.

 Наводненията заливат здания по река Тиста. class= Наводненията заливат здания по поречието на река Тиста. Индийската армия/AP

Хималайските ледници обезпечават прясна вода на два милиарда души и доста общности зависят от ледниковите води за напояване на своите култури.

Но неотдавнашен отчет предизвестява, че ледниците могат да изгубят до 80% от леда си до 2100 година, защото температурите се повишават, повишавайки вероятността от наводнения, свлачища, лавини и суша.

В северната част на Индия общностите предизвестяват от десетилетия за нерегулирано комерсиално развиване, обезлесяване и създаване на язовирни стени в нежния район, което усилва риска от бедствия, наводнения и свлачища.

През 2021 година хималайски хладилник се срути в Утаракханд, изпращайки лавина от вода, прахуляк и камъни надолу по планинско дефиле и разбивайки два водноелектрически плана, убивайки минимум 38 души.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР