Старши треньорът на националния отбор на Иран по футбол Карлош

...
Старши треньорът на националния отбор на Иран по футбол Карлош
Коментари Харесай

Футболистите на Иран ще могат да подкрепят протестите

Старши треньорът на националния тим на Иран по футбол Карлош Кейрош съобщи, че играчите от отбора са свободни да поддържат митингите на дамите в страната по време на Световното състезание в Катар, което стартира в неделя. Единственото изискване е да не се нарушават разпоредбите на самия шампионат, изясни португалецът на конференция през днешния ден в Доха.

Според HRANA (Новинарската организация на деятелите за човешките права) досега 334 души са убити в Иран, а 15 280 други са задържани през последните два месеца по време на общонационалните митинги след убийството на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана от моралната полиция в страната. Властите в Иран обявиха, че гибелта на младата жена се дължи на предхождащи болести на Амини и упрекна задгранични сили в подкопаване на националната сигурност и подклаждане на митинги.

Агенция " Ройтерс " разяснява, че обстановката бързо е минала в национална рецесия, подбудена от недоволството на локалните хора против ръководещия към този момент повече от четири десетилетия набожен клир, като напомня, че през септември футболистите на Иран изиграха два другарски мача, в които излязоха с екипи с покрити национални знаци, което се счете за поддръжка към протестиращите им сънародници, главната част от които са млади дами.

Преди заминаването си за Катар иранските национали се срещнаха с президента Ебрахим Раиси и представители на висшето духовенство в страната, което породи съществено неодобрение против тях в обществените мрежи.

" Играчите са свободни да стачкуват по метода, по който са свободни и футболистите от всяка една друга страна, стига това да е съгласно разпоредбите на международното състезание и в духа на футболната игра ", сподели Кейрош на конференцията.

" Смятам, че играчите могат да заявят позицията си и с представянето си на терена, в случай че в главите им е единствено желанието за победа и класиране за осминафиналите ", добави още португалският ментор.

Световната футболна федерация (ФИФА) по принцип е против изявата на всевъзможни политически и религиозни послания, както и против разнородните форми на митинг, само че в последната година смекчи отношението си, откакто постоянно попадаше под прицела на организации, защитаващи човешките права. В последно време ФИФА не глоби тимове, които сложиха фланелки в поддръжка на спазването на човешките права в Катар.

Кейрош бе запитан дали е горделив от обстоятелството, че показва страна, в която дамите са репресирани, на което португалецът отвърна питащия го публицисти каква сума ще му даде, с цел да отговори на този въпрос.

Според треньора задачата пред Иран на това международно е излизане от групата, в която са още тимовете на Англия, Съединени американски щати и Уелс. Първият мач на персите е в понеделник против Англия, като при предходните си пет участия на международни шампионати те не са успявали да прескочат предварителната фаза.

" Ние желаеме да бъдем освен част от историята, само че и да сътворим такава. Ако донесем наслада и благополучие на хората, това значи, че ние сме свършили работата си и това е най-важният въпрос пред мен като народен селекционер ", сподели Кейрош.

Той счита, че Иран има силите да победи любимеца в групата Англия, само че по никакъв метод не би трябвало да подценява противника си.

" Не са доста тимовете, които имат силите да се завърнат в мач против Германия, както го направиха те ", съобщи португалецът.

Англия стигна до тъждество 3:3 против Германия на " Уембли " през септември в последния си мач от Лигата на нациите, макар че изоставаше с 0:2 при започване на втората част.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР