Старши счетоводителката на дирекция Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда

...
Старши счетоводителката на дирекция Социално подпомагане“ във Вълчи дол Надежда
Коментари Харесай

Затвор за счетоводителката на Вълчи дол, източила Социално подпомагане

Старши счетоводителката на дирекция „ Социално подкрепяне “ във Вълчи дол Надежда Стоянова, която е била предадена на съд от Окръжната прокуратура във Варна за документна машинация в изключително огромни размери – 390 102 лева, представляваща изключително тежък случай, е била арестувана през вчерашния ден за осъществяване на влезнала в действие 4-годишна ефикасна присъда.

Това се е случило, откакто с решение на Върховния касационен съд, което е дефинитивно, 44-годишната Стоянова е била приета за отговорна за закононарушение, осъществено като продължавано действие. След последните промени в Наказателно-процесуален кодекс незабавно е било изпратено предписание за задържане на наказаното лице.

44-годишната подсъдима работела като основен счетоводител в системата на общественото подкрепяне във Вълчи дол от 2002 година Преди да постъпи в системата, тя заемала сходни позиции в СЖ „ Експресбанк “ – клон Вълчи дол. На 15 януари 2003 година Стоянова била преназначена на служба „ Старши счетоводител “ в дирекция „ Социално подкрепяне “.

Заемала длъжността до 1 април 2014 година, когато била уволнена след откриване на незаконните й дейности. Задълженията й като старши счетоводител включвали заплащания на обществени помощи, заплати и прехрана посредством правене на ведомости и платежни нареждания.

Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка. Там банков чиновник обработвал документите и ги вкарвал в системата за разплащане „ СЕБРА “, след което сумите били одобрявани от чиновник на Агенцията за обществено подкрепяне в София.

Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция „ Социално подкрепяне “ или на районната дирекция, наредила платежните. Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след показване пред банката на редица документи.

Счетоводителката познавала слабостите в системите за отчитане на документите по банка. Разчитайки и на престижа си като дълготраен чиновник, 44-годишната жена създавала дублиращи счетоводни записи на действително начислени суми за обществени помощи.

Изготвяла и платежни нареждания, в които като адресат посочвала дирекция „ Социално подкрепяне “ – Вълчи дол, само че вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали в посочена от нея персонална банкова сметка. Осъдената даже сама избирала сумата, която желала да получи нелегално в персоналната си сметка.

Неправомерните дейности на Надежда Стоянова били засечени от служителка в СЖ „ Експресбанк “ на 17 септември 2013 година При тройно засичане банковата служителка разкрила, че като бенефициент е изписана дирекция „ Социално подкрепяне “ във Вълчи дол, само че сумата от 15 972 лева постъпила в сметка, друга от бюджетните сметки.

Така се открило, че сумата е преведена в частната сметка на Надежда. Банката я уведомила, че непозволено употребява сметката и настояла старшата счетоводителка да я закрие.

Тя не направила това и банката служебно протекция сметката й в СЖ „ Експресбанк “. Обяснила, че е станала неточност и сторнирала сумата от 15 972 лева Малко по-късно обаче Надежда Стоянова наредила същата сума по персоналната си сметка в банка ДСК.

По време на следствието се открило, че в интервала от септември 2004 до 25 февруари 2014 година посредством потребление на документи с погрешно наличие Надежда Стоянова е получила без правно съображение парични суми, благосъстоятелност на Агенцията по обществено подкрепяне при Министерството на труда и обществената политика, в размер на 390 102 лева, което е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай, с желанието незаконно да ги присвои.

Присвоителните дейности на Надежда Стоянова траяли 12 календарни години, осъществявани редовно и регулярно всеки месец с ловкост и смелост за да заблуди разнообразни банкови чиновници.

Първоначално Варненският областен съд призна за отговорна Стоянова, като я осъди на 3 години отнемане от независимост с 5-годишен изпитателен период. Недоволна от условната присъда, Окръжната прокуратура във Варна внесе митинг пред Апелативния съд във Варна.

Въззивната правосъдна инстанция осъди Стоянова на 6 години и 8 месеца дейно при общ режим. Присъдата бе обжалвана от подсъдимата във Върховния касационен съд, който понижи размера на наказването й на 4 години отнемане от независимост, които тя ще изтърпи в затвор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР