Старозагорският производител на пилешко "Градус" АД очаква значителен ръст в

Старозагорският производител на пилешко "Градус" АД очаква значителен ръст в ...

Градус очаква значителен ръст в нетната си печалба след IPO-то.


Старозагорският производител на пилешко "Градус" АД очаква значителен ръст в нетната си печалба, благодарение на планираните инвестиции. Това заяви Георги Бабев, член на Съвета на директорите на компанията на тазгодишното издание на финансовия форум „Шумът на парите“.

„Градус" е на второ място по производство на разплодни яйца в Европа, като благодарение на планираните инвестиции се надяваме да увеличим капацитета с около 30%", посочи Бабев и поясни, че голяма част от постъпленията от публичното предлагане ще бъде вложена именно в разплодните яйца. Това се очаква да доведе до увеличаване на годишната брутна печалба от този сегмент с около 11 млн. лв.

Съществена част от увеличението на капитала ще бъде вложена и в новата линия продукти със свинско месо от бранда „Аз ям!“. Георги Бабев сподели още, че на пазара предстоят да излязат сурово-сушените продукти от бранда - луканки, суджуци и сушеница. „Плановете ни са до три години от днешна дата да продаваме над 600 тона на месец, което се очаква да доведе до ръст в брутната печалба на "Градус" АД с около 7 млн. лв. на година", допълни още Бабев.

Планирани са също придобивания на ниво марки и рецепти с цел разширяване на продуктовата гама и достигане до различни групи потребители. Георги Бабев поясни, че това е обичайна практика за големи производители на колбаси в България.Още по тематаГрадус АД: По-голямата част от средствата от IPO-то ще отидат за разплоден цехГрадус иска да разпределя 90% от печалбата си като дивидент"Градус" очаква силен инвеститорски интерес

Преди седмици компанията обяви финансовите си резултати за 2017 г., които показват общо консолидирани приходи на „Градус“ АД в размер на 245,8 млн. лв. и нетна печалба след данъци в размер на 39,8 млн. лв.

В ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ангел Ангелов, изпълнителен директор на „Градус“ АД, коментира по-рано тази седмица, че набраният капитал от публичното предлагане ще бъде достатъчен, за да се осъществи петгодишната  инвестиционна програма на компанията. "Така че ние смятаме да бъдем дивидентна компания, като и досега. За последните 10 години „Градус“ е инвестирал над 120 млн. лв. в бизнеса си, като тези средства са инвестирани или от неразпределена печалба или от дивидент, който е реинвестиран в бизнеса“, каза Ангелов. 

Изпълнителният директор на „Градус“ АД обясни още, че на практика дружеството няма дългосрочен дълг към днешна дата, което означава, че няма причина да не се разпределя дивидент, както досега. Компанията ползва единствено оборотен капитал.

Той коментира още, че с ниската ликвидност на БФБ компанията ще се справи, като пусне голям фрий-флот (бл. р. свободно търгуван обем акции), тъй като това ще даде възможност както на малки, така и на големи инвеститори от чужбина да се включат в емисията. 

Намерението за набиране на капитал от фондовата борса чрез IPO беше анонсирано от компанията в началото на февруари, като се очаква процесът да бъде финализиран и търговията с емисията да стартира до средата на годината.

„Градус е на ниво да бъде публична компания. Видяхме всички позитивни страни от публичността, а Българска фондова борса (БФБ) заслужава играч като нас“, заяви през март в интервю пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов. „Смятаме да предложим достатъчно обем акции на борсата, защото вярваме в потенциала на българския пазар“, каза още той.

"Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат инвестирани в иновации в съществуващите ни бизнеси и в оборудване на съществуващи терени и сгради", поясни в интервю за Investor.bg финансовият директор на групата Георги Бабев.

Източник: investor.bg