Старият град е напът да загуби още няколко от автентичните

...
Старият град е напът да загуби още няколко от автентичните
Коментари Харесай

Експерти: Старият град губи своята автентичност

Старият град е напът да загуби още няколко от достоверните си къщи с тяхната естетична и художествена стойност, сигнализират експертите. Някои от постройките се разрушават, а на други истинските дървени резби и обшивки се заменят с пластмасови фалшификати. " Марица " потегли по следите на тази смяна, обикаляйки няколко знакови къщи. Тази на ул. „ Кирил Нектариев ” №20 под църквата „ Константин и Елена ” се разрушава. Входната дървена врата е станала на “ромб ” - толкоз е провиснала. Каменното стълбище начело е на половина, а вътре като че ли e населявана от призраци. Пълната  съсипия се добавя от съществени пропадания, които експертите са открили. Къщата в скалата - на адрес „ Панайот Волов ” №3, е цялостна съборетина. Сложното местонахождение - в скалата - я прави още по-рискова. Никой не знае в кой миг може да падне изцяло. Част от къща на общината - тъкмо до хотел „ Алафрангите ” - също се е самосрутила. В непокътнатата част от парцела се виждат изпочупени прозорци и остаряла олющена мазилка. Дървената паянтова структура е поддала, тъй като не е поддържана с поддала. Дървото е прогнило и нацепено. На места е изметнато и не предстои на възобновяване. 

„ Това са все къщи, които са част от историята на резервата, разяснява основният проектант на „ Централен ” Петър Петров. В региона към този момент има образувана и работи комисия, която следи регулярно за рискови и самосрутващи се здания. И дава наставления на притежателите за своевременна интервенция по тяхното подсилване. „ Не останаха остарели здания, добави картината в Стария град архитектът. „ Строят се нови къщи - дотук добре. Но неотдавна върнахме един план, тъй като под формата на реорганизация той събаряше съществуващата постройка и оферираше напълно нова. При това тъкмо до къща Клианти - на калкан! Не че от позиция на употреба не е по-добро. Но дано да помислим за общата визия за Стария град ", разяснява арх. Петров. Ако подменим всички остарели къщи по този метод, дали ще имаме резерват, пита архитектът. Според него този проблем води след себе си и други последици - Старият град последователно губи своята културно-историческа полезност. Ще загуби и туристите, които го посещават. „ Не бива да режем клона, на който седим! Само че притежателите на парцели, самите вложители в резервата това не го схващат ”, съжалява специалистът по реставрации. 

Ефектът от старината се губи окончателно, когато модерното стартира да доминира. Старите къщи имат своите присъщи дървени резби, обшивки и красиви елементи. Те са изработвани особено преди време и постоянно наподобяват на същинско произведение на изкуството. Но най-важното - те са достоверни.

Вместо тях, с новото строителство, всеобщо се подменят дограми. А фалшификати дублират присъщи за остарялата фасада елементи.

„ Цяло благополучие е може би, че в последните 20 години нямаше пари за тези къщи. Това евентуално ни спести доста несполучливи намеси по тях, споделя арх. Петров. Той предизвестява, че когато през днешния ден реконструираме една постройка, ние оставяме диря от настоящата година, в която го вършим. Само че това е 2018-а. А не XIX или началото на XX век.

Снимки Стоян Илиев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР