Старата столица Велико Търново стана център на честванията за 111

...
Старата столица Велико Търново стана център на честванията за 111
Коментари Харесай

Отбелязваме 111 години българска независимост

Старата столица Велико Търново стана център на честванията за 111 години от оповестяване на независимостта на България. Министри, депутати, стотици великотърновци и посетители се включиха в тържеството, съобщи БНР.

България празнува през днешния ден 111-ата годишнина от оповестяването на независимостта. На тази дата българското ръководство отхвърля васалното си състояние по отношение на Османската империя, заложено в Берлинския контракт.

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в черквата „ Св. 40 мъченици “ във Велико Търново, а по-късно е оповестена и в крепостта „ Царевец “.  Поради това и старопрестолната столица е център на годишните тържества.

Във всеки един регионален град и общински център на страната ще има тържества във връзка празника на Независимостта.

С разсъдък и самочувствие да работим за построяването на съвременна България, прикани в Деня на независимостта президентът Румен Радев.

„ 111 години след този самоуверен политически акт ние продължаваме развиването на страната ни по европейски, следвайки идеалите за независимост и самостоятелност “, написа министър председателят Бойко Борисов във Facebook профила си.

" Нашето единение и обединените ни старания са най-важното изискване за реализиране на общата ни цел – развита и просперираща България в постоянна и сигурна Европа ". Това обръщение насочи в приветствието си във връзка Деня на независимостта ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. " 22 септември е паметна дата, която увенча устрема на генерации българи да бъдат свободни, обединени в своя страна и сами да чертаят бъднините си. ", отбелязва ръководителят на Народното събрание.

В София честването се организира пред Паметника на независимостта на площад „ Княз Александър I ”.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „ Св. 40 мъченици “. След това в крепостта „ Царевец “ с боен обред бе повдигнат националният байрак.

В Плевен стотици означиха на площад „ Стефан Стамболов “ Деня на независимостта. На същото място преди 111 години е оповестен Манифестът за свободна България.

В Троян повече от 350 доброволци от националното сдружение „ Традиция “ ще създадат възстановка на боеве от Първата международна война и борбата при Дойран. На тържествата в града ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова.

С жива картина и шествие в Шумен членовете на родолюбивия комитет " Крум Страшний " означиха 111-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България. Честването стартира с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на починалите във войните шуменци на пл. „ Кристал “.

Сред акцентите на честванията в Ямбол е откриването на галерия, отдадена на Първата международна война и ямболския цепелин, направил най-продължителен полет в международната военна история, която ще се открие в Музея на бойната популярност.

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на Кракра Пернишки и с празнично шествие в Перник беше маркирана 111-ата годишнина от оповестяването на независимостта на България.

Тържественото отбелязване на Деня на независимостта във Враца събра десетки врачани на актуализирания централен площад в града.

Стотици жители в Сливен се събраха пред паметника на войводата Хаджи Димитър, с цел да отбележат 111-ата годишнина от оповестяване на независимостта на България. На тържествената гала бе повдигнат националният байрак, а признателните сливенски жители сервираха венци и цветя на паметника на сливенските възрожденци и падналите за свободата на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР