Стара Загора. Уникален по рода си фестивал събира в Стара

...
Стара Загора. Уникален по рода си фестивал събира в Стара
Коментари Харесай

Стара Загора: Уникален по рода си фестивал събира в града студенти театрали от 7 академии

Стара Загора. Уникален по рода си фестивал събира в Стара Загора над 100 студенти от 7 театрални академии от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България. Първият интернационален студентски сценичен фестивал „ Данаил Чирпански “ ще се организира от 1 до 7 октомври, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Фестивалът е по план, съфинансиран от „ International Fund for the Promotion of Culture “ на ЮНЕСКО и е един от 8-те определени плана от общо 814 сходни от целия свят.
Той е подсилен от Министерство на културата и Община Стара Загора, която дава 5 зали за провеждането му- в Драматичния спектакъл, Регионалната библиотека „ З. Княжески “, Центъра за поддръжка за личностно развиване, отбор „ Загоре “ и други Това сподели на конференция през днешния ден зам.-кметът по филантропичните действия Иванка Сотирова. Тя удостовери, че проявата е в поддръжка на изявените млади гении, какъвто е бил Дани от старозагорската Младежка театрална студия „ Сцена 99 “, студент в НАТФИЗ, трагично умрял в злополука през април 2016 година Фестивалът се посвещава на неговата огромна обич и пристрастеност към театъра, а концепцията на неговите сътрудници - уредници на феста, е да запазят загатна за него жив.
Световноизвестният театровед и учител Мая Праматарова и нейни изтъкнати сътрудници от Македония и Литва вземат участие в авторитетното жури на фестивала. Представител за България е класът на проф. Пенко Господинов от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, които ще изиграят старогръцката покруса „ Илиада “ – героичен роман за герои, борби и подвизи. Стара Загора чака и студентите от класовете на Пламен Марков и Ивайло Христов. Театралната школа към Националния гръцки спектакъл също ще бъде част от фестивала с режисура на пиесата „ Агамемнон “ – част от Есхиловата „ Орестия “. Кралското централно учебно заведение за театрална тирада и драма от Англия ще показа мюзикъла „ Копла “ – завладяващата история на Ла Хитана (Циганката). Студентите на РЕСАД – Кралската трагична академия в Мадрид, средище за проучвания на испанския и международния спектакъл, ще показват музикалния театър „ Индианската кралица “ от Хенри Пърсел. Гостуват и две образователни заведения от Русия - Руският институт за театрално изкуство (ГИТИС) и Руският държавен университет за кинематография. Грузинските артисти от Театралния и кино университет „ Шота Руставели “ ще опишат няколко „ Истории в дланта на ръката “ от японския нобелист Ясунари Кавабата.
Участниците ще вземат присъединяване и в 3 ателиета, в няколко музикални събития, галерия на театрални плакати и спектакли от съпътстващата стратегия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР