Стара Загора. Стара Загора дава заявка да бъде един от

...
Стара Загора. Стара Загора дава заявка да бъде един от
Коментари Харесай

Евродепутатът Мария Габриел: Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните дигитални хъбове в Европа

Стара Загора. „ Стара Загора дава поръчка да бъде един от иновационните цифрови хъбове в Европа. Тук се вижда нововъведение и сила. Може да разчитате на нашата поддръжка. В това отношение може да разчитате на цялостна поддръжка “. Това сподели Мария Габриел, еврокомисар с сектор „ Цифрова стопанска система и цифрово общество “ по време на откриването на конгрес „ Киберсигурност и подправени вести “, проведен от Община Стара Загора. По време на събитието стана ясно, че европейската тактика върви в посока за поощряване на вложенията и развиване на технологията, социално-обществените процеси и основаване на правна и етична регулираща рамка.
„ Европейските вложения в региона на изкуствения разсъдък са увеличени с към 70% за интервала 2018-2020 година, като те ще доближат 1.5 милиарда евро. От 2020 година вложенията ще са по 1 милиард евро на година “, акцентира Мария Габриел. Тя взе присъединяване с лекция на тематика „ Киберсигурност, подправени вести, отбрана на данните: провокации в подтекста на европейските избори “. Еврокомисарят презентира опциите, които Европейски Съюз дава за различаване и елиминиране на целенасоченото дезинформиране на обществото. „ До преди близо две години, тематиката за подправените вести бе непозната. Сега работим към основаване на баланс сред свободния достъп до информация и другарство, както и стимулирането на осведомителните нововъведения, като в това време се съблюдава правилото за истината и тестваната информация. Фалшивите вести са инструмент за деморализиране, демонизиране на хора и институции също. Целта е да се основава подвеждаща информация, поднесена прочувствено по няколко от тематиките, вълнуващи най-вече хора – опазване на здравето, чистотата на въздуха и водата, както и миграцията “, добави Габриел. Тя акцентира, че би трябвало да се върви малко по малко към бистрота на данните и носителите им, към меродавност и просветеност при потреблението на обществените медии. „ Няма рецепта знамение. Върви се към ограничение на подправените профили и страници в обществените медии. Проучването сочи, че към 90 млн. са недействителните консуматори на Фейсбук ”, съобщи еврокомисарят. Тя сподели още, че към този момент се работи групово в областта на предварителна защита на хакерските атаки, както и към понижаване на бюрокрацията при узаконяването на виртуални и индустриални артикули. Ресорният еврокомисар уточни, че се работи интензивно и в посока за застраховане на шерването на базите данни, като напъните и законодателните уредби на 28-те членки ще предотвратят разминаване и в цените на услугите за другите страни.
По тематиката с предварителната защита на офанзивите към личността във виртуалното пространство приказва началникът на бранш „ Противоправно наличие в Интернет “, отдел „ Киберпрестъпност “ при ГДБОП – гл. инсп. Михаил Драгоданов. „ Радвам се, че сериозните медии в страната се опълчват на шерването и генерирането на подправени вести. Така се лимитира значително допускането им в общественото пространство. Пресичането на процеса на издание на такава информация, се случва посредством инспекция на достоверността ѝ “, добави Драгоданов. „ С бъдещите регулации се надяваме, че дезинформацията ще бъде лимитирана, че нашите деца ще порастват с висока цифрова просвета, която се явява самобитна имунна система за онлайн профила им. Така ще бъдат по-сигурни, а средата ще може да отстои на хакерски атаки.
За значимостта от IT умения и знания още от ученическа възраст и привличането на високотехнологичния отрасъл в Стара Загора приказва националният представител Радостин Танев, който инициира 4-модулно гратис образование по информатика за възпитаници.
Що се отнася до практическата част на разпознаването и опълчването на подправените вести и опитите за дезинформация приказва юристът и публицист Кирил Вълчев. Той даде типичен образци от рекламата, с цел да стане ясна дефиницията за престореност на информацията. „ Има и библейска заповед в този подтекст – не лъжесвидетелствай, само че в наше време имаме един доста лек канал за връзка – обществените мрежи. Диалогът по тематиката е доста просторен и дълъг “, съобщи той. „ Трябва доста деликатно да се приказва, тъй като е тънка границата при тълкуването на този тип вести. Просветеният човек обаче е по-трудно да бъде измамен – на новоговор може да се противопоставиш с мислене “, акцентира той. „ Първо виждаш източника, наложително, след това създателя, позоваването на трети лица, източници “, безапелационен бе Вълчев. Той напомни, че е належащо да се четат с изключение на заглавие и подзаглавие, само че и публикацията изпод, тъй като постоянно двете информации се разминават. Заедно с него по тематиката за генезиса на подправените вести приказва и Бисера Занкова, ръководител на Фондация „ Медии 21 “, сътрудник по план „ Compact: From research to policy through rising awareness of the state of the art on social media and convergence (COMPACT) ”, финансиран по Програма „ Хоризонт 2020 “ на Европейската комисия.
Темата за спецификата на роботиката за промишлеността, както и за виртуалната действителност в действителния свят засегна проф. доктор д-р инж. доктор х.к Живка Овчарова, шеф на Изследователския институт по информатика на Технологичен институт Карлсруе (КИТ) и началник на Института по информативен мениджмънт в инженерството на КИТ. „ Виртуалната действителност демонстрира една несъществуваща среда, която е показана по осезателен метод за всички, като това дава опция за връзка в разнообразни аспекти. През 2016 година бе пикът на навлизането ѝ в сферите на нашия живот. Развитието ѝ се вижда в аспекта на маркетинговата промишленост. Така се показват благоприятни условия на потребителите “, очерта тя. От думите ѝ стана ясно, че на процедура функционалностите на виртуалната действителност има приложение в съвсем всички сфери. „ Хората не са матрици от данни, те са когнитивни и прочувствени. Това е значимо да се знае и да се има поради “, съобщи тя. Проф. Овчарова акцентира, че роботите не могат да заменят хората, тъй като страстите не се програмират. Тя показа опциите на аргументираната действителност, която съставлява 3D лазерно визуализиране на здания, машини и други, с цел да се обхване геометрията и да се показа в цвят и цялостна форма. Това би било доста уместно за използване в Стара Загора за проявление на исторически обекти да вземем за пример “, сподели още по време на лекцията си проф. Живка Овчарова.
„ Работното място на бъдещето ще бъде обвързвано с доста данни и технологии, с креативност, споделеност. В тази връзка, това което приготвяме в Стара Загора с индустриална зона „ Загоре “, Община Стара Загора и бизнеса е построяването на Център за цифрови нововъведения и просвета и Лаборатория за виртуална действителност в Стара Загора по самодейност на Община Стара Загора, Индустриална зона „ Загоре “ и бизнес организации. Това ще даде спомагателен подтик за привличане на софтуерния бранш в града, както и откриване на специалности в Тракийския университет, които да обезпечат квалификацията на фрагменти “, посочи още проф. Овчарова.
Над 100 души дискутираха настоящите тематики в зала „ П. Р. Славейков “, като измежду тях бяха ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, гл. проектант на Общинска администрация арх. Виктория Грозева, заместител регионалният шеф Петя Чакърова, изпълнителният шеф на индустриална зона „ Загоре “ Радослав Танев и членовете на Съвета на шефовете ѝ, представители и ръководители на разнообразни локални и национални институции, представители на бизнеса и неправителствени и браншови организации и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР