Стара Загора. Съвместно ателие на френски и български студенти започва

...
Стара Загора. Съвместно ателие на френски и български студенти започва
Коментари Харесай

Стара Загора: Френско –българско студентско архитектурно ателие започва работа в града

Стара Загора. Съвместно ателие на френски и български студенти стартира работа в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Над 30 бъдещи архитекти от Университета по архитектура в Париж Ла Вилет и пет техни български сътрудници от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, под управлението на арх. Цвета Кирова ще обитават в града до 16 октомври. Студентите са тук по покана на Община Стара Загора.
Участниците от двете страни организират за трета поредна година взаимни ателиета, в които образуват екипи и работят дружно по заложени от градовете тематики. Основната тематика на ателието в Стара Загора ще бъде възобновяване и трансформацията на остарели здания, на античните пространства в града и неговото културно завещание. Младите хора ще посетят и Фестивала на виното и културното завещание „ Августиада “.
На откриването през днешния ден участваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, основният проектант на Община Стара Загора Виктория Грозева, Георги Симеонов, шеф на дирекция „ Европейски стратегии и интернационално сътрудничестов “, Олег Стоилов, ръководител на Търговско-промишлена палата Стара Загора, Дарина Заимова, зам.-ректор на Тракийския университет, арх. Цвета Кирова и ръководителката на френските студенти Мария Диас, представители на Камарата на архитектите и на Съюза на архитектите в България.
„ Това ще бъдат доста ползотворни дни за другарство и работа. Ние от Община Стара Загора чакаме от Вас най-хубавите хрумвания за възобновяване на пространства, които Вие бихте могли да дадете “, сподели Иванка Сотирова. Красимира Чахова също приветства студентите и им пожела ползотворна работа и положителни планове.
На студентите бяха препоръчани тематики за възобновяване на пространства. От Община Стара Загора дадоха задача за Античната улица и Градския пазар, както и хрумвания за постройката на Първо главно учебно заведение, индустриални здания и дребна жилищна постройка с възрожденска архитектура. От Тракийския университет предложиха препроектиране на библиотеката и на отворено пространство, което включва паркинг и залесени площи.
Старозагорските архитекти също са подготвили задания за бъдещите си сътрудници. Една от най-интересните е за централен площад с отчасти покритие на Античната улица. Те оповестиха, че поддържат ателието и са подготвени за подпомагане.
Олег Стоилов предложения участниците на започващия през днешния ден Фестивал на виното и културното завещание Августиада 2018, където ще могат да се срещнат с най-интересните културни забележителности с чаша хубаво вино. Освен това той ги помоли да дадат и нови хрумвания за Фестивала.
Мария Диас благодари за топлия банкет и основаната атмосфера за работа в Стара Загора. По думите й студентите са пристигнали доста стимулирани да работят.
Френските посетители се поинтересуваха по какъв начин прекарват жителите свободното си време в Стара Загора, какви браншове на стопанската система се развиват и т. н.
Днес те ще създадат първата си разходка из града, ще посетят и Държавна опера Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР