Стара Загора. С тържествен общоградски ритуал пред паметника Защитниците на

...
Стара Загора. С тържествен общоградски ритуал пред паметника Защитниците на
Коментари Харесай

Стара Загора: В града тържествено отбелязаха 134 години от Съединението

Стара Загора. С церемониален общоградски обред пред паметника „ Защитниците на Стара Загора “ в парк „ Пети октомври “ жители на града означиха през днешния ден 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
Пред паметта на безсмъртните наши предци, съединили измъченото ни родно място, се поклониха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, депутатите Маноил Манев и Радостин Танев, регионалният шеф Гергана Микова и заместниците й Петя Чакърова и Красимир Червилов, общински съветници, представители на партии, сдружения, съюзи и доста жители. В ритуала участваха и военни от Втора механизирана бригада.
Актьорът Ивелин Керанов прочете Манифеста на княз Алексанъдр Батенберг, с който утвърждава Съединението. С пламенни стихове описа историята на битката за обединяване на българите и признаването му от международните сили.
„ Тази паметна дата би трябвало да тачим, както тачим Трети март! Няколко години след Освобождението, българите се активизират и основават невиждан акт в Европа. Личности, политици и държавници се сплотяват за общата идея – мощна България. Днес ние би трябвало да виждаме сътвореното от тези наши сънародници превърнато в действителност. Всички ние се нуждаем от мощна, просперираща и обединена България. Затова би трябвало да отстояваме това единение, тъй като то ще направи България мощна! “, сподели в словото си Иванка Сотирова.
Венци на благодарност пред паметника „ Защитниците на Стара Загора “ бяха положени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, регионалния шеф на Стара Загора, както и от Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание. Представители на партии, организации, съюзи и признателни жители също сведоха глава и отрупаха с цветя мемориала.
Честването продължи с концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ на площада пред Общината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР