Стара Загора. През 2017 година не са регистрирани превишения по

...
Стара Загора. През 2017 година не са регистрирани превишения по
Коментари Харесай

Стара Загора: Общината продължава да работи за подобряване на качеството на атмосферния въздух

Стара Загора. През 2017 година не са регистрирани превишения по нито един индикатор на допустимите правила за качеството на атмосферния въздух на територията на Стара Загора, оповестяват от общинския отдел „ Екология “, осведомят от пресцентъра на Община Стара Загора . Особено осезаемо е подобрението му във връзка с проблематичния за всички огромни градове индикатор фини прахови частици с размер по-малък от 10 микрона (ФПЧ10). Регистрирана е и най-ниската от години обратно средногодишна стойност на фините прахови частици - 24, 64 µg/m3, което е съвсем два пъти по-малко от допустимата годишна централизация от 40 µg/m3.
Тенденцията към възстановяване на качеството на атмосферния въздух във връзка с замърсителя фини прахови частици се резервира и за 2018 година. Към 22.08.2018 год. записаните равнища на ФПЧ10 са в рамките на допустимите правила.
Подобряването на качеството на околната среда и обезпечаване на здравословни условия на живот на жителите на Стара Загора е приоритет на програмата за ръководство на кмета Живко Тодоров. Регистрираното усъвършенстване на качеството на атмосферния въздух е резултат от дългогодишната и поредна работа на общинска администрация, подкрепена от напъните на жителите. Всички стратегии за възстановяване на качеството на атмосферния въздух, както и докладите за тяхното осъществяване са обсъждани от Програмен съвет за оценка и ръководство на КАВ, в чийто състав с изключение на виновните институции вземат участие и представители на неправителствени „ зелени “ организации и специалисти и научни служащи от Тракийски университет.
Следвайки опита на други страни в Европейския съюз, Община Стара Загора, взаимно с други общини, под координиращото деяние на Столична община, приготвиха Интегриран план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “ по Програма LIFE на Европейския съюз. Към сегашния миг планът е на стадий оценка с предстоящо утвърждение за финансиране. В дейностите по първия стадий на осъществяване на този план е планувано доставка и монтиране на сензори за премерване на качеството на атмосферния въздух.Основните действия по плана са свързани с подкрепяне на жителите за преход към различни форми на отопление на семействата им.
Община Стара Загора ще кандидатства по процедура посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ № BG16M1OP002-5.002 „ Разработване/ Актуализация на общинските стратегии за качеството на атмосферния въздух “ по предпочитана ос 5 „ Намаляване замърсяването на атмосферния въздух посредством намаление количествата на ФПЧ10/NOx ” на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “. Крайният период за подаване на документи е 30.01.2019 година
От осъществения в общинската стратегия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух разбор на резултатите от мониторинга, инвентаризация на източниците на излъчвания и дисперсионно моделиране на разпространяването на издадените замърсители е открито, че главните източници на излъчвания от фини прахови частици в Стара Загора са битовото отопление и превоза.
За понижаване на излъчванията им Община Стара Загора ползва редица ограничения през годините. Изцяло бяха сменени рейсовете и тролейбусите от градския превоз с нови, удобни и привлекателни за прилагане, които покриват висок клас на екологичност - Евро 6, във връзка с излъчвания на изгорелите газове. Съвместно с способените органи от Регионална инспекция за опазване на околната среда е сбъднат надзор върху активността на предприятия и съоръжения, източници на излъчвания на територията на Общината, осъществявани са инспекции по сигнали на жители за нерегламентирани действия. Разширен е териториалният обсег и е увеличена честотата на машинно миене на улиците и местата за публично прилагане в Стара Загора. Ограничен е достъпът на МПС, осъществяващи профилиран, инцидентен и транспорт за лична сметка на пасажери до централни натоварени пътни артерии на града. Подготвят се и се осъществят планове за възобновяване на общите елементи и саниране на многофамилни жилищни здания. Реализирани са планове за газифициране на битовия бранш, организират се и осведомителни акции за поощряване потреблението на горива с ниски излъчвания на ФПЧ и редица други.
Продължават дейностите по рехабилитация на пътната и уличната мрежа в общината, както и благоустройството и озеленяването на крайпътните и междублоковите пространства, за отбрана от прахуляк и газове.
От 2017 година минимум два пъти годишно механизирано се измиват главно всички улици и площади в града, по 10 пъти през годината се измиват улиците и териториите за публично прилагане в необятния център, а където е належащо и повече. Резултатите от мониторинга демонстрират, че изпълняваните графици за миене на улиците с изключение на, че усъвършенстват визията на града, спомагат и за намаление на равнищата на фините прахови частици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР