Стара Загора. По повод 140-ата годишнина от боевете по време

...
Стара Загора. По повод 140-ата годишнина от боевете по време
Коментари Харесай

Стара Загора: В мемориалният комплекс Бранителите е монтирано ефектно осветление за 140-ата годишнина от боевете за града

Стара Загора. По мотив 140-ата годишнина от боевете по време на Руско-турската война е инсталирано ефектно художествено осветяване в мемориалния комплекс " Бранителите на Стара Загора ". Той е издигнат е през 1977 година по случай 100-годишнината от боевете при връх Шипка и от багра за Стара Загора на 31 юли 1877 година Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
По концепция на кмета Живко Тодоров в програмата на Община Стара Загора за отбелязването на 140-годишнината от боевете беше включено и построяването на художествено осветяване на монумента. С неговото осъществяване признакът на националната ни реликва към този момент се вижда вечер от разстояние повече от 15 км.
Освен проучвателния интервал, направата на плана и пробите, самото му осъществяване е лишило две седмици. Стойността му е малко над 30 000 лева Използвани са общо 74 осветителни тела, като началният час на включването им се дефинира автоматизирано, съгласно географското състояние на България, сезона и продължителността на слънчевото греене, изясни Николай Стоевски, гл. контрольор в общинския отдел „ Инвестиции и ръководство на планове “. Така например, на 20.07.2017 година, то ще се включи в 21 ч. 25 мин., посочи той.
Идеята на построеното художествено осветяване е да укрепи въздействието на високата 50 м бетонна структура, която символизира развятото Самарско знаме, един от най-важните военни знаци на Българската войска, с което българските опълченци за първи път влизат в пердах за Свободата на Родината си.
За реализацията му се е наложило построяването на самостоятелно електрозахранване с конфигурирана мощ 7,5 Квт, което го прави без значение от осветлението на парка. Изградено е и табло за автоматизирано ръководство на обекта. Използвани са металхалогенни лампи и натриеви лампи с високо налягане. За реализиране на по-голям резултат са употребявани прожектори с асиметрично лъчение, както и с цилиндрична крива на лъчение. Някои от осветителните тела са вградени в земята, други са инсталирани намерено на монумента. Специална група алпинисти е направила монтажа на мястото на кръста на българския военен байрак, който остава единственото знаме в историята на България, наградено с Орден „ За смелост “.
Осветени ефектно са мемориалната плоча, бетонните структури, представящи 6-ма български опълченци и съветски офицер, знак на 6-те опълченски дружини под командването на съветските офицери, както и 100-те стъпала, по които се доближава до паметника.
Кулминацията на програмата на Община Стара Загора за 140-та годишнина от боевете е на 30 и 31 юли. Тогава ще се състоят церемониален концерт на Държавна опера Стара Загора на Античния конгрес „ Августа Траяна “, тържествена заря-проверка и светлинно-звуковият театър „ Молитва за Стара Загора “ на Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “, на 31 юли от 21.00 ч.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР