Стара Загора. По инициатива на старозагорската библиотека Родина 1860“ днес

...
Стара Загора. По инициатива на старозагорската библиотека Родина 1860“ днес
Коментари Харесай

Зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева откри инициативата „Да прочетем старозагорските поети”

Стара Загора. По самодейност на старозагорската библиотека „ Родина 1860 “ през днешния ден в Стара Загора в границите на XVI-тия маратон на четенето беше маркиран Световния ден на книгата и авторското право. Това оповестиха от Общината .

В парк „ Пети октомври “ създатели, възпитаници, библиотекари, книжари, културни дейци и жители прочетоха обичани стихове на старозагорски поети. В самодейността се включи зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, която избра да открие събитието със стихотворението на Иван Хаджихристов „ Пътници “. Тя изрече признателност към всички участващи в процесите на основаване на една книга, като акцентира, че книгоиздаването е обвързвано с работата на доста хора. „ Поздравявам всички, които поддържат от първото зрънце основаването на творбите до тяхното издаване. Хората на духа имат потребност от поддръжка. Поздравявам и хората, за които книгата е смисъл на живот “, добави още Желева.

Сред присъстващите на събитието беше и основният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев, който прочете стихотворението на Николай Лилиев „ Тихия пролетен дъжд “. Той описа, че във връзка 85-тия рожден ден на Радио Стара Загора институцията приготвя самодейност, с която да обогати звуковия фонд на Музей Литературна Стара Загора. За жал обаче на никое място не са открити достоверни записи с гласа на поета Лилиев.

Любими стихове от Жеко Христов показа началникът на отдел „ Култура “Диана Атанасова. Тя напомни, че през 2019 година беше открит новия дом на литературата в Стара Загора- „ Музей Литературна Стара Загора “.

Всеки от феновете имаше опция да се включи в акцията „ Чети и се снимай 2 ” като се снима със специфичната рамка на библиотека „ Родина ” и по този метод да се снабди с безвъзмездна читателска карта.

В тазгодишния Маратон на четенето присъединяване са взели 12 читалища, 16 учебни заведения, 10 детски градини и 8 институции, кметства, Неправителствени организации и компании от община Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР