Стара Загора. Националната стратегия за активен живот на възрастните хора

...
Стара Загора. Националната стратегия за активен живот на възрастните хора
Коментари Харесай

Стара Загора: Националната стратегия за активен живот на възрастните хора беше представена в града в рамките на кампанията „Промяната е в нашите ръце“

Стара Загора. Националната тактика за деен живот на възрастните хора беше показана през днешния ден в Стара Загора като част от Информационна акция „ Промяната е в нашите ръце “ по самодейност на Министерството на труда и обществената политика (МТСП). Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
На срещата в зала „ Фойе “ на Община Стара Загора участваха доктор Султанка Петрова, зам.-министър на труда и обществената политика, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместител регионални шефове, специалисти от МТСП, представители на обществени институции.
„ В Община Стара Загора има дейна обществена политика. Стара Загора е след София по даване на обществени услуги. Сега те са 38, работим по още шест плана и имаме доста положително другарство с институциите. Грижата за възрастните хора е наш приоритет, в общината има три дома, само че към момента не могат да бъдат задоволени чакащите. Очакваме и да стартира деинституализацията на домовете за възрастни хора “, сподели Иванка Сотирова.
„ България е една от страните с най-бързо застаряващи хора. През 2018 година започва програмата „ Патронажна грижа “, към този момент има подписани 20 контракта. Тя предлага екипи от медицински и обществен служащ да посещават възрастни хора и да ги обгрижват. Най-сериозно е ситуацията при дамите от 65 - 69 години “, показа зам.-министър Петрова. По думите ѝ доста значима е връзката сред локалната власт и общественото министерство. „ Възрастните хора не са задължение, а капацитет, който би трябвало да използваме, те са мост сред поколенията “, добави доктор Петрова.
Доц. доктор Георги Бърдаров от Софийския университет показа Национална тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019-2023 г.) Стратегическата цел е основаване на условия за деен и заслужен живот на възрастните хора посредством обезпечаване на равни благоприятни условия за пълноценното им присъединяване в икономическия и обществен живот на обществото. Четири са приоритетите-насърчаване на дейния живот в областта на заетостта, на присъединяване в обществото, на независимия живот, както и основаване на потенциал и удобна среда за деен живот на национално и районно равнище. Според статистиката в България 17.4% от популацията е над 65 години. Най-висок е делът на лицата над 65 и повече години във Видин – 30.2%, за Старозагорска област той е 22.3%.
Експертите в МТСП Теменужка Златанова и Илия Гаралиев показаха новия Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, Правилникът за неговото използване (в мощ от 17 май 2019 г.) и одобрената Методика за оценка на обществената добавена стойност от 07 май 2019 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР