Стара Загора. На 4 април 2018 г. от 18.00 часа

...
Стара Загора. На 4 април 2018 г. от 18.00 часа
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложба на проф. Валентин Старчев ще бъде представена в града на 4 април

Стара Загора. На 4 април 2018 година от 18.00 часа в западната зала на Художествена изложба - Стара Загора ще бъде показана галерия на известния български ваятел, старозагореца проф. Валентин Старчев. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . За тази експозиция създателят е подбрал пластики и рисунки, основани през последните няколко години – „ Мадона “, „ Пророк “, „ Орфей “, „ Светлина “, „ Нощ “ и други Изложбата ще бъде открита до 2 май т.г.
Проф. Валентин Старчев е създател на монументални композиции, ситуирани на доста места у нас и в чужбина. Негово дело са няколко паметника и пластики в Стара Загора, като най-популярни са паметниците на Митрополит Методий Кусев на входа на едноименния парк, на Капитан Петко челник в парк „ Тракия “ и Братската могила на падналите за независимост в парк " Пети октомври ". Повечето от неговите творби са предоставени като подаяние на родния град.
Валентин Старчев е роден на 14 август 1935 година в Стара Загора. Завършва Художествената Академия през 1959 година компетентност " статуя " при професор Марко Марков. От 1964 година е учител по пластика в Архитектурния факултет на ВИАС. От 1976 година. е доцент, а от 1982 година – професор в катедра „ Рисуване “ при Архитектурния факултет на ВИАС.
Работи в региона на монументалната статуя, кавалентната статуя, дребна пластика, медалиерно изкуство - ордени и монети и други
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР