Стара Загора. На 14 юни от 19.00 часа на сцената

...
Стара Загора. На 14 юни от 19.00 часа на сцената
Коментари Харесай

В Стара Загора ще се състои концерт на общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ по повод 65-годишния му юбилей

Стара Загора. На 14 юни от 19.00 часа на сцената на Оперен спектакъл - Стара Загора ще стартира празничен концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ под надпис „ Магията продължава “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Поводът е навършените през миналата година 65 години от основаване на трупата.

„ Искаме да отбележим този празник посредством един празничен концерт. В него сме присъединили творби от основаването на ансамбъла до наши дни “, сподели художественият началник Христо Иванов. Той добави, че в спектакъла са включени шедьоври от националното творчество. В събитието ще вземе присъединяване целия състав на ансамбъла.

Общински фолклорен отбор „ Загоре ” е основан през есента на 1955 година под управлението на Панайот Янев, а от 1973 година става професионален институт.
В репертоара на ансамбъла са обхванати творби от всички фолклорни области на България - едно голямо многообразие от мелодии, ритми и багри.

През 2010 година Ансамбъл „ Загоре ” получава от Съвета на европейската научна и културна общественост документ на институция с висок авторитет и публично самопризнание в региона на културата, значка „ Златна книга ” за принос в развиването на българската култура; притежател е на Кристална лира за върхови достижения от СБМТД; медал „ Кирил и Методий “ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и интернационалните фестивали. През 2016 година ансамбълът означи своя 60 годишен празник, във връзка на който бе почетен с влиятелната премия „ Златен век “. През 2017 година показа премиерен концерт, който посвети на 100 годишнината от рождението на основателя на отбор „ Загоре “ – Панайот Янев и на всички музиканти, артисти, танцьори и ръководители съдействали за съществуването на ансамбъла.
Името на ансамбъла е една от най-престижните визитки на Стара Загора, знак и емблема на родния ни корен и креативна мощ.

През 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва творби на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Спектаклите – многобагрени картини на националната ни просвета, са дарили наслада на повече от 4 милиона фенове в над 5000 концерта в страната и чужбина. Осъществени са турнета в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР