Стара Загора. На 11 август от 18.30 часа в Къща

...
Стара Загора. На 11 август от 18.30 часа в Къща
Коментари Харесай

Книгата „Нашенски зевзеци“ ще бъде представена в Стара Загора на 11 август

Стара Загора. На 11 август от 18.30 часа в Къща музей „ Гео Милев “ ще бъде показана книгата с разкази " Нашенски зевзеци " на Кръстьо Рибаров и Тоня Борисова. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Това са мемоари, дневници, бележки на 99-годишния Кръстьо Рибаров, които неговата щерка събира и записва, вследствие на което те оживяват като достоверни разкази на този дълъг живот. Хуморът и самоиронията пък са неизменима част от страниците и доста постоянно същинско избавление от несгодите на живота.

Кръстьо Рибаров е стожерът на своя жанр. Извървял дълъг и изпълнен с доста тежък труд, напрежение и непрестанни търсения живот, той е пренесъл във вените си капчица от огнената кръв на Захари Стоянов, чиито завещания и безстрашен Дух и през днешния ден предава като скъпо завещание на деца, внуци и правнуци.

Корените му са медвенски, само че е роден и бранш в къщичка със сламен покрив в село Терзийско, Бургаска област. Детството му минава в изключителна беднотия. Останал на 7 години с едно око, той не се предава на отчаяние и боязън - неговият непрестанен блян към обучение и израстване го превеждат през чирашките години в шивачеството, през градинарство и асистент в механа, до присъединяване в бригадирското придвижване - при строителството на линията Перник-Волуяк и Димитровград. Учейки в Заводската Школа на Азотно-торовия цех, Техникума по индустриална химия в Димитровград и специализацията в Кемерово, Сибир, селското момче се трансформира в химик-отличник на Министерството на химията и металургията.

Днес той учи петте си внучета и три правнучета да пазят, почитат и почитат паметта за своите родови корени, обичаи и неизчерпаемите благосъстояния на фолклора ни, да държат на достойнството и достолепието си, да не се огъват пред компликациите и ги преодоляват с разум, разсъдък, воля и най-много с религия в Доброто.
Специален посетител на събитието ще бъде Тоня Борисова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР