Стара Загора. Дейността и проектите на Център за насърчаване на

...
Стара Загора. Дейността и проектите на Център за насърчаване на
Коментари Харесай

Стара Загора: Дейността и проектите на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Европа бяха представени в града

Стара Загора. Дейността и плановете на Център за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) бяха показани през днешния ден в Стара Загора на конгрес проведен от Центъра, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Община Стара Загора, Регионален научен център Стара Загора и Агровестник. Това оповестиха от Община Стара Загора . В общинската зала „ П. Р. Славейков “ се събраха представители на компании, браншови организации и научни звена, работещи в региона на селското стопанство, хранително-вкусовата и преработвателната индустрия, преподаватели и студенти от Тракийския университет, възпитаници от СУ „ Максим Горки “, учещи китайски език. Гости на форума бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, регионален шеф на Стара Загора и Петя Чакърова, зам. регионален шеф.
„ Градът бе определен за място на форума, тъй като Старозагорския район има извънреден капацитет за развиването на агросектора. Тук са съсредоточени най-вече звена в селското стопанство, следва построяването на индустриална зона „ Загоре, тук са най-големите компании търгуващи със селскостопанска техника, тук е Тракийския университет, Земеделския институт, регионални и общински структури в земеделието. Всички имат потенциал и благоприятни условия да се включат в бизнеса с Китай “, сподели Олег Стоилов, ръководител на ТПП Стара Загора и модератор на форума.
„ Благодаря от името на кмета Живко Тодоров и от мое име за самодейността на ТПП и Центъра, форумът да се организира тук. Изборът не е инцидентен. Стара Загора е град с обичаи и минало в стопанската система. Подобни конгреси са добра причина за разгласяване опциите на района. Индустриална зона „ Загоре “ съставлява интерес в това число и за селското стопанство “, сподели Иванка Сотирова.
Областният шеф Гергана Микова напомни, че земеделието е един от главните браншове в нашата страна и производителите би трябвало да се възползват от стратегиите и нововъведенията в бранша.
През 2015 година България е хазаин на срещата на Инициативата 16+1, описа Васил Гелев, шеф на ЦНСССКЦИЕ. По думите му са разисквани опциите за създаване на демонстрационни центрове и опциите за електронна търговия с Китай. След обширен разбор китайските специалисти стигат до извода, че българският артикул може да бъде шафранът, подписано е и съглашение за експорт на 650 тона шафранови луковици. Възможностите за търговия с Китай са в направленията: козметични артикули от розово и други етерични масла, вино, вода,олио, белен слънчоглед и слънчогледов шрот, чайове и лечебни билки.
Велев показа построените от Центъра Логистичен хъб и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други артикули, Демонстрационна зона на съдействие и Демонстрационен център за електронна търговия със селскостопански и други артикули, и метода им на работа. По думите му в електронната платформа за търговия с Китай към този момент вземат участие 150 компании. „ Китайското държавно управление интензивно предизвиква електронната търговия. Логистична база за електронна търговия би могла да бъде основана и в Стара Загора “, изясни Велев.
Той заяви още, че на Осмата среща на върха сред Китай и страните от ЦИЕ в Дубровник (11-12 април 2019 година ), най-висока степен на поддръжка и утвърждение са получили всички планове на Центъра, а включването им в взаимната декларация- самобитен справочник за администрациите от формата 16+1, дава нови, действителни благоприятни условия за съдействие.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР