Стара Загора. Четиридесет и деветото издание на Фестивала на оперното

...
Стара Загора. Четиридесет и деветото издание на Фестивала на оперното
Коментари Харесай

Стара Загора: В града започна 49-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство

Стара Загора. Четиридесет и деветото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство (ФОБИ) бе намерено тържествено нощес в залата на Старозагорската опера. Фестивалът продължава до 8 декември, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
„ За мен е огромна чест да бъда на тази сцена, където израснаха доста младежи. За мен е чест да ги поддържам, както и целият екип на Общината. Старозагорската опера потвърди през годините, че е на нужната висота и с помощта на новото управление тя се върна на мястото на водещите опери в България. С балета „ Дон Кихот “ се открива фестивала. Всеки в своя живот в миналото се е чувствал като Дон Кихот, само че е хубаво човек да мечтае и красиво да го прави “, сподели кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той пожела доста креативен триумфи на участниците и прочувствени моменти за публиката.
„ За пръв път Фестивалът ще бъде открит с балет. Безкрайно съм благополучен, че Община Стара Загора през всичките тези 51 години оказва помощ и прави по този начин, че този фестивал да бъде да вероятен “, уточни Огнян Драганов, шеф на Държавна опера Стара Загора.
Тази година Фестивалът е под надпис „ Различният фестивал “, някои от заглавията ще се играят за пръв път на старозагорска сцена. Балетът “Дон Кихот ”, който е най-новата режисура на Старозагорската опера, е измежду върховите достижения на класическия танц. Солистът и хореограф Аршак Галумян е хореограф и министър председател солист на Щатсбалет-Берлин. Асистент-хореограф е Красина Павлова - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и горделивост за своята учителка Силвия Томова, артистичен шеф на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо. В спектакъла взе участие цялата многонационална балетна натрупа на Държавна опера-Стара Загора. В функциите на Китри и Базил са Анелия Димитрова и Томоки Ишиго, Александър Желев е Дон Кихот, а Карлос Сантос – Санчо Панса. В останалите колоритни функции танцуват Фиорди Лоха, Харука Суга, Марина Сороче, Марта Перез, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Станко Танев, Рио Сузуки и други
„ Тази година Фестивалът е под надпис „ Различният фестивал “, някои от заглавията ще се играят за пръв път на старозагорска сцена. Ще има посетители от разнообразни страни като Румъния, Италия, Македония.
Цигуларката Теодора Късметска – Сороков, която концертира с Виенския симфоничен оркестър ще бъде солист в Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен на оркестър на Старозагорската опера. Диригент е Дмитрий Василиев, живописен началник на Международния юношески оркестър „ Чайковски “.
Държавна опера Пловдив ще гостува със спектакъла на операта „ Катерина Измайлова “ от Дмитрий Шостакович, а Държавна опера Варна ще показа рядко изпълняваната оперна класика „ Джоконда “ от Амилкаре Понкиели.
Съвременният танцов театър „ In-between “ ще показа частната групировка „ Стрийм Денс “, а на 5 декември следва реализацията на интернационалния план „ Ансамбъл за модерна музика - Люксембург “.
Македонската опера и балет Скопие ще гостува с класическото заглавие на Росини „ Севилският бръснар “ в автентичен прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер.
Камерната опера „ Процесът Мерилин Монро “ от австрийския композитор Роланд Баумгартнер ще показа Старозагорската опера в заседателната зала на Общински съвет Стара Загора. Фестивалът ще бъде закрит с балета „ Лешникотрошачката “ на Софийската опера и балет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР