Стара Загора. Близо 2 часа продължи срещата на представители на

...
Стара Загора. Близо 2 часа продължи срещата на представители на
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров относно ремонтите в града: Необходимо е разбиране и търпение, стремим се да бъдем като големите развити градове

Стара Загора. Близо 2 часа продължи срещата на представители на най-големите групи в обществените мрежи с общинското управление на Стара Загора. Кметът Живко Тодоров, заместниците му – Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, основният проектант Виктория Грозева, основният финансист Цанка Ганева и секретарят на общината Делян Иванов дадоха отговор на над 50 сложени въпроса за протичащото се сега в града. От тях, над 35 са свързани с ремонтите на площада пред Община Стара Загора, на пешеходната част на бул. „ Цар Симеон Велики “, на парк „ Митрополит Методий Кусев “ (Аязмото), както и рехабилитацията на моста над ЖП линията, над бул. „ Славянски “. По време на инициираната във фейсбук среща, бе разисквано още запрашаването в града, проблемите с отводняването на улиците при значителни превалявания и други. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
На един от най-дискутираните въпроси из интернет пространството - за какво всички поправки се вършат вкупом в целия град, а не поетапно? - кметът Живко Тодоров акцентира, че се работи от 2 години интензивно по Оперативна програма „ Региони в напредък “. „ При извършените многократни разисквания по всички планове с институции, с жители, с бизнес, бяха избрани значимите и предпочитани зони. Беше направен интегриран проект на развиване на Стара Загора, на база на който европейските средства да влизат в бюджета на общината и да се разпределят. Тук приказваме за площада, за пешеходната алея, за Аязмото, моста над бул. „ Славянски “, за ремонтите на просветителната инфраструктура. Защо всичко се случва едновременно? Защото Оперативната стратегия има избрани периоди, които би трябвало да се съблюдават. Ако не влезем в тях, то ще има наказания, само че и ние се стремим към опция, която дава „ Региони в напредък “ – при осъществяване на етапните цели – ще имаме спомагателен финансов запас. Него може да насочим към обекти, които не са били включени в главния пакет. В случая става дума за рехабилитация на Станционната градина (до ЖП гарата), както и на Летния спектакъл. Надяваме се, че ще успеем да осъществим задачите си, с цел да получим финансиране и за тях. През годините сме получили задоволително сигнали за нужда от възобновяване и поправки и в двата обекта. Проектите не са по никакъв начин дребни и с общински средства това няма по какъв начин да се случи. Затова работим интензивно, с цел да може да се възползваме оптимално от опцията, която ни се дава “, заключи кметът.
Беше насочен и въпрос: " за какво се постанова ремонтите да се ремонтират ", на който кметът отговори: „ Факт е, че от време на време това се случва, тъй като се установи неналичието на качеството, което търси Общината “. Той акцентира, че тези ремонтни действия се правят за сметка на изпълнителите на обектите и напомни, че по сходен метод бе върната за преасфалтиране в гаранционния период ул. „ Генерал Столетов “, както и постройката на градския басейн. „ Невинаги качеството е задоволително положително, в града ни са работили всевъзможни компании. За страдание, имаме недоволства от самите компании, че им липсва качествена работна ръка в доста от случаите “, сподели градоначалникът. Той бе безапелационен, че не бяга от тематиката, която се стартира из фейсбук пространството, че това е форма за асимилиране на пари за сметка на частни ползи. „ Няма по какъв начин това да е реалност, тъй като компаниите отстраняват нередностите със свои средства “, добави Тодоров.
Темата с рехабилитацията на парк „ Митрополит Методий Кусев “ също получи изчерпателни отговори от общинското управление. На въпросите за камъните по една от алеите, които бяха разместени по време на последните значителни дъждове, отговорът бе, че това се е случило, защото проектантският екип е имал концепция да употребява колкото се може по-естествени материали и не се е съобразил в заданието, че има прекомерно огромен надолнище. „ Плочите, които бяха подредени върху тревна фуга се оказаха неуместно решение. Събра се екипът още веднъж и избра различен метод “, акцентира Живко Тодоров и добави, че от тематиката с търсене на отговорност от изпълнителите не се е бягало и няма да се бяга.
Беше заложен и въпрос - по какъв начин се следи за качеството на осъществяването. „ На всеки обект има прецизен надзор. Взели сме повече хора сега, които да наблюдават на място и по време на самото осъществяване да могат да реагират. Много неща са поправени, само че не се виждат, тъй като това се случва в процеса на работа. Обектът не е признат, той не е приключен, по тази причина всичко, което експертите считат за належащо, че би трябвало да се направи – ще го изискат, тъй като контролът и качеството са най-важни “, разяснява още кметът.
Живко Тодоров отговори и за какво бе асфалтирана източната алея на парка, като акцентира, че това е условие към инфраструктурата, както и височината на тротоарите. Тя е планувана да бъде транспортна и ще бъде употребена за обслужване на парка. „ Сигурен съм, че при завършването на плана ще наподобява по напълно друг метод. Все още следва полагане на последния пласт асфалт, бяха преместени и стълбовете на уличното осветяване “, сподели той.
Съществува ли проблем с екипа от проектанти за ремонта на Аязмото? Главният проектант отговори по този начин – „ При избор на специалисти, които ще се занимават с обекти от национално и локално значение – има лицензирани проектанти, които наложително би трябвало да са част от екипа. При нас този екип е над 15 души. Това е в синхрон с условията на Министерство на културата. Без това няма по какъв начин този план да бъде координиран и стартиран за осъществяване. Надзорът се прави от лицензираните и квалифицирани проектанти. Противоречието, което се разяснява, може би идва от това, че не се прави разлика сред ръководители на план и ръководители в Дружество по закон със отговорности по договорите (ДЗЗД), а те са две разнообразни неща “, акцентира основният проектант на Общината. Арх. Грозева добави, че в администрацията са налични и съгласувките по плана, като отхвърли опцията той да се извършва без тях.
Темата, обвързвана с реконструкцията на един от обичаните паркове в града – Аязмото, включи още и положението на дърветата и обновяването на дървесния фонд. Кметският екип акцентира, че се прави проучване и ще бъде сменена изчезналата или болна растителност. По време на срещата стана ясно още, че се работи по листата с парцели в тази територия и се чака той да бъде подготвен скоро.
Друг значителен ремонт, който тревожи жителите на Стара Загора, е цялостната рехабилитация на площадното пространство, както и пешеходната част на бул. „ Цар Симеон Велики “. Кметът на града, както и шефът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, обобщиха обстановката. „ Причината за забавянето на ремонта на основната улица бе разкриването на древен некропол и археологически находки “, акцентира Живко Тодоров. Подробности и възможен период за възобновяване на дейностите в региона на площадното пространство и пресечката с бул. „ Митрополит Методий Кусев “ даде шефът на РИМ. „ Правилата са такива, че при откриване на артефакти, има дълга процедура. Откритият некропол е фамилна гробница. Натъкваме се на нови неща. Важно да бъде спазен законът. Очакваме до края на месеца да пристигна комисия от Министерството на културата, както и лицензирани специалисти, с цел да разберем дали е спазено условието, както и да узнаем каква ще е ориста на разкритията “, посочи Петър Калчев. Той акцентира, че откритията са направени при ровове за слагане на подземни връзки, с което отговори на въпроса не е ли било ясно авансово, че има съществуване на артефакти. „ При предишни поправки е сменяна единствено настилката на площада, а в този момент се стигна до дълбочина “, добави той. „ Срокът, който е даден при публичната поръчка, е период, за който компанията ще извърши активност, само че тук приказваме, че тя е спряна, тъй като има възбрана до привършване на проучването на експертите по археология “, добави и Тодоров.
По време на срещата стана ясно, че поради ремонта на моста над бул. „ Славянски “ има проблем с прекосяването на коли през града. Като един добър вид за справяне с „ тапата “ бяха признати стъпките, които общината и способените органи към този момент извършват – краткотрайно кръгово по бул. „ Калояновско шосе “ и регулировчик, когато е належащо. Поради повода със затварянето на пътното оборудване, което е и една от най-важните пътни артерии в Стара Загора, се е появил проблем с преминаващи жители по ЖП релсите в региона, подчертаха админите на фейсбук групите. На въпроса дали не може да се построи оборудване, което да служи за прекосяване на хора, кметът отговори, че към този момент е правено питане до предприятието, отговарящо за ЖП инфраструктурата, само че от там отхвърлят това да се случи, тъй като трасето не дава отговор на нужните условия.
Кметът акцентира значимостта на този план, тъй като от него зависи и отводняването на Стара Загора при значителни стихии и дъждове. Живко Тодоров уточни като главен проблем със скупчването на огромно количество непоета от шахтите вода – подпушването им с камъни, пръст и трошляк, поради естествения надолнище на града - неналичието на ВиК инфраструктура в северната част – кв. „ Лозенец “. „ Там няма дъждоприемни шахти – на доста места няма и улици, което при съществени превалявания свлича всичко надолу, шахтите в долната част няма по какъв начин да поемат мръсотията и калта. Проблемът с построяването на канализация в квартала е сериозен, тъй като почвата е канара и за полагането на тръбите ще се наложи да се работи и с гърмеж. Имаме поради, че това е освен рисково, само че и къщите, изключително противозаконните постройки, които не дават отговор на условията има възможност да паднат. Планирано е да получим средства за създаване на ВиК мрежа в кв. „ Лозенец “, даде детайлности Тодоров.
Въпрос бе подложен още и какви ограничения ще се вземат в града, с цел да се понижи запрашаването на въздуха, изключително по време на ремонтите действия. Според жителите, споделили мнение във фейсбук групите, миенето на улиците би трябвало да зачести, както и обливането с вода от фирмите-изпълнителки на рехабилитацията на другите обекти. „ Това е градивно предложение. Благодаря за него. Ще бъде извършен диалог с компанията, която поддържа чистотата в града, да бъде обърнато внимание на местата, в които текат поправки. Ще ревизира и дали сега се случва измиване на улиците единствено по график или има в допълнение планувани цистерни с вода “, сподели Живко Тодоров.
Тревога бе изказана и за положението на детските площадки в града, които стават обект на вандалски прояви, което заплашва здравето на най-малките старозагорци и по какъв начин може общината да противодейства на чупенето. Кметът отговори, че сега тече оглед на всички кътове за игра. „ Те ще бъдат възобновени за следващ път, само че контролът е невероятно да бъде единствено от Общината, жителите също би трябвало да пазят и да бъдат съзнателни. Няма по какъв начин да назначим стотици чиновници, които непрекъснато да бдят, би трябвало съзнание и просвета. Проблемите идват от това. Съвсем скоро във фонтана на Градската градина бе хвърлена пейка, която по-късно 4-ма души едвам извадиха – белким това е обикновено? Все отново сами би трябвало да си опазим града и направеното. Общината влага, само че би трябвало и да се пази “, заключи Тодоров.
Друга тематика, която визира подрастващите старозагорци, бе и завършването в период на плановете за възобновяване на просветителната инфраструктура. Ресорният зам.-кмет на Общината Иванка Сотирова удостовери, че дейностите няма да попречат на началото на новата образователна година.
Коментирани бяха още въпросите с идните в града поправки в кв. „ Зора “, където се чака създаване на кръгово кръстовище, с цел да се избегне наводняването на тротоарите при изобилен дъжд, както и пускане на рехабилитация на ВиК мрежата, улиците и тротоарите в кв. „ Самара – 1 “. В кв. „ Три чучура – север “ са останали за ремонт 2 улици и междублокови пространства, като това ще се случва поетапно. Обсъдена бе нуждата от повече указателни и предупредителни табели в регионите с ремонтни действия, както и засилено обезопасяване на обектите. „ Важно и жителите да бъдат деликатни и да се преценяват с ситуацията в града ни, тъй като нашата цел е да не ограничаваме пешеходния поток, както и автомобилното придвижване “, акцентира кметът на Стара Загора.
„ Не мога като кмет на града да реша всички световни проблеми. Не мога да кажа, че от на следващия ден в страната всичко ще проработи без спънки, тъй като просто не е редно по този начин. Необходимо е схващане и самообладание. Това се случва и в Западна Европа. Стремим се да бъдем като огромните развити градове, само че въпреки всичко би трябвало да се съобразим с нашия стандарт. Нека се знае, че няма по какъв начин да се вършат чудеса “, заключи Живко Тодоров.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР