Стара Загора. Близо 1000 яйца боядисаха деца от старозагорски училища

...
Стара Загора. Близо 1000 яйца боядисаха деца от старозагорски училища
Коментари Харесай

Стара Загора: Над 400 деца боядисваха яйца в храм в града

Стара Загора. Близо 1000 яйца боядисаха деца от старозагорски учебни заведения на Велики четвъртък в катедралния храм „ Св. Николай “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . В ритуала участваха деца учещи вяра в учебно заведение, както и деца от неделните учебни заведения и обществените домове в епархията.
„ Бъдете радостни, че сте дружно. Дошли сте в храма и ние сме пристигнали при Вас, както бог Бог е споделил: Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, тъй като на такива е царството Божие! Пожелавам Ви триумф “, благослови начинанието старозагорският митрополит Киприан. Малчуганите получиха картички и списанието „ Божествени искрици “, издание на Старозагорската митрополия. Децата пък поздравиха митрополит Киприан със стихотворение.
Общественият медиатор Надежда Чакърова-Николова зарадва малчуганите с лакомства в границите на акцията „ Великден за всеки “.
Около подредените в двора на храма маси, момчета и девойки се надпреварваха, кой ще боядиса първото яйце-естествено алено. Всички, които боядисваха яйца, можеха да си ги занесат у дома и да зарадват околните си.
По-рано през днешния ден за трети път в катедралния храм „ Св. Николай “ владиката извърши чина на ритуала на умиване на нозете на 12 свещенослужители от епархията.
От 12.30 часа митрополит Киприан ще боядисва яйца с учениците, учещи вяра в XII ОУ „ Стефан Караджа “, в старозагорския квартал „ Лозенец “.
Утре на Разпети петък в 8.00 часа стартират Царски часове и вечерня, на която ще бъде изнесена Плащаницата Христова в Митрополитски храм „ Св. Димитър “.
На 27 април в 23.00 часа на площада пред Общината митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим. Той ще бъде посрещнат от кмета Живко Тодоров, свещеници и доста миряни. Хорът на Старозагорската опера ще извърши църковни песнопения. След това литийно шествие ще отнесе огъня до катедралния храм „ Св. Николай “, където в 23.30 часа ще стартира Великденското (Пасхално) свещенодействие.
Навръх Великден от 11.00 часа в катедралния храм „ Св. Николай “ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение. От 15.00 до 17.00 часа в Митрополитския дом владиката Kиприан ще приема от епархиотите пасхални поздравления „ Христос Воскресе “, а той от своя страна ще преподаде архипастирски Пасхален благослов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР