Стара, полусрутена къща в центъра на Варна, която горя само

...
Стара, полусрутена къща в центъра на Варна, която горя само
Коментари Харесай

Опасна сграда в центъра на Варна застрашава минувачите

Стара, полусрутена къща в центъра на Варна, която пламтя единствено преди месец, крие заплаха за преминаващите край нея. В региона, а и в рушащата се постройка, въпреки отчасти обезопасена, постоянно играят деца. Мястото се употребява и за изхвърляне на всевъзможен тип боклуци.

Сградата се намира в центъра на Варна, разрушава се от години и е единствено на 15 метра от Кукления спектакъл, посещаван от доста деца и родители. До останките от къщата, горяла няколко пъти, има нападали тухли, мазилка, греди и какво ли още не.

" Тук всяка събота и неделя идват по 100-200 деца, денем играят. Преди няколко дни видях няколко деца, които да се катерят по тези тухли и да си играят там. За мен това е доста рисково, там стърчат остри неща, стърчат пирони. ", споделя Вера Стойкова, шеф на Държавен куклен спектакъл - Варна.

Рушащата се постройка е покрай дребен площад, откъдето минават доста хора. Макар че има заграждения, част от нея остава налична.

" Определено считам, че е рискова. Виждал съм предмети да падат от вятър. ", споделя Йордан Димитров.

" Тук се събират всевъзможни хора със подозрителен генезис. Говорим за клошари, хора наркомани. Това нещо се разрушава от години. ", споделя Красимир Добрев.

" Трябва да има някакъв надзор, с цел да не се позволяват деца и хора там. ", счита Изат Алкарали.

Сградата е частна и с доста съсобственици. От Район „ Одесос " са им дали инструкции да обезопасят терена и да разчиститя отломките.

" Видяхме в един миг, че единствено е отстранена тази част от постройката, която беше рисковата и нищо друго не се подхваща. ", показва арх. Любомир Петров, гл. специалист в Район „ Одесос ".

Обезопасяването на терена ще е за сметка на Община Варна, която пък ще си търси средствата от притежателите на постройката. Те са предизвестени още, че комисия ще обследва рисковата постройка, в случай че те не подхващат нужните дейности за премахването ѝ.

" Ако ли не на 12-ти август ще бъдем тук и ще обявим постройката за самосрутваща, каквато е и ще наредим на притежателите да я отстранен. ", споделя арх. Любомир Петров, гл. специалист в Район „ Одесос ".

Процедурата обаче е дълга и предстои на обжалване, обясниха от Район „ Одесос ".

След намесата на екипа ни, постройката беше обезопасена. Надеждата е въпреки всичко през октомври този пейзаж да не е част от атмосферата на Международния куклен фестивал „ Златният делфин ".

Елена Георгиева/Реджеб Шабанов, Християн Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР