Стара инвеститорска поговорка гласи: Не се опитвайте да хванете падащ

...
Стара инвеститорска поговорка гласи: Не се опитвайте да хванете падащ
Коментари Харесай

Пазарът е падащ нож, така че не се опитвайте да уцелите дъното

Стара инвеститорска сентенция гласи: " Не се опитвайте да хванете падащ нож! ". И за това предписание несъмнено си има причина и предистория.

Но първо - какво е " падащ нож "?

Според някои схващания, пазарите се отличават с няколко етапи, през които минават. И една от тях е точно на " падащият нож ".

Този пазар всява потрес и смут измежду вложителите. Звучи ли ви познато сега? При него най-трудното е да се открие дъното. Всеки път, когато вложителите вземат решение, че това е дъното, следва ново мощно и внезапно намаляване. И по този начин до момента в който вложителите не изгубят сериозна част от капитала си. Не е инцидентен съветът на множеството от водещите специалисти: " Не се опитвайте да хванете падащ нож! "

Като образец може да се уточни 29-ти септември 2008 година, когато техническите индикатори са при рискови свръхпродадени равнища за необятния показател след загуба от 30%. И до момента в който това е изглеждал добър миг за влизане на пазара, следва още 32% спад за показателя.

Така че вложителите, които считат, че купуват сега на дъното, би следвало да се замислят дали няма заплаха да се повтори сюжета от 2008-ма година, в случай, че решение на рецесията с ковид към момента не е открито, а икономическите последици занапред ще стават известни през идващите месеци.

А ето и и кои са останалите етапи в инвеститорския цикъл:

Скокът на мъртвата котка

Реалната заплаха пред вложителите е сега да сме точно в сходна фаза, в случай че вземем поради следеното мощно възобновяване на пазарите през последната цялостна работна седмица на пазарите през март. " Скокът на мъртвата котка " е фаза на възобновяване след мощен и бърз спад на пазарите, единствено с цел да последват още по-големи разпродажби.

И още веднъж можем да се обърнем към 2008 година. След спад през януари и постигане до рискови равнища на разпродажби, показателите се покачиха с 13% от януари до май, единствено с цел да станат очевидци на по-нататъшни и по-сериозни загуби през останалата част на годината.

Последният удар

Биковете се надяват, че спадът не е завършил след дълго покачване. Този пазар, като по учебник, може да се наблюдава през 2007 година. Върхът от началото на годината е последван от поевтиняване от 15%, единствено с цел да забележим нови рекордни стойности за необятния S&P 500 през октомври.

Там обаче се поставя " капан за бикове " и следва спад от 57% от върха (дано да не сме на този вид, само че сякаш...).

Светият Граал

Това е нещо нереално или пък се случва извънредно рядко в историята на търговията и е по-скоро резултат на огромен шанс. Или прелестните дарове, които пазарът прави на вложителите, имали шанса да уцелят най-хубавия миг за влизане, при завършек на мечи пазар.

След дълъг и нескончаем спад и в миг, когато негативизмът е достигнал крайни рискови равнища, нормално следва началото на нов бичи тренд, при който пазарът към този момент в никакъв случай не поглежда обратно.

Като образец за това се дава 2009-та година, когато бяха налице серия от сходни крайности.

Покупка на корекции

Това е пазар, при който вложителите е добре да купуват на всеки спад. Най-вероятно всички са добре осведомени с този пазар, който доминираше сред 2009-та и 2017-та година. Всяко намаляване от 4-5% на показателите даваше положителни благоприятни условия за покупки, тъй като бе следвано от нови покачвания и върхове за показателите.

Портфолио управител: Не е немислимо S&P 500 да удари 1 200 пункта

Шалин Мадан, създател и основен капиталов шеф на Bodhi Tree Asset Management, счита, че коронавирусът ще даде началото на развихрянето на извънредно огромна рецесия за международната и щатската стопанска система.

В извънредно изявление за Business Insider той показа покупко-продажбите, които е подхванал, с цел да се възползва от разпродажбите в акции.

През октомври 2019 година Мадан сподели, че стопанската система е " готова за криза " и " са узрели изискванията за черен лебед ".

" Това ще бъде най-лошият пазар на мечки в нашия живот. ", сподели Шалин Мадан, създател и основен капиталов шеф на Bodhi Tree Asset Management, във връзка с извънредно мощните разпродажби на акции, на които сме очевидци сега.

" Коронавирусът беше катализатор за разрастване на извънредно нестабилна парадигма ", сподели той. " Видяхме най-бързия спад от върха на финансовите пазари. Това не е добър знак. "

Той продължи: " Не е немислимо S&P 500 да удари 1200 пункта. "

От върха на необятния щатски показател, до посоченото от Мадан равнище, S&P 500 би трябвало да се намали с цели 64%.

Но преди да се потопим в детайлите на прогнозите, добре е да се посочат историческите прогнози на Мадан и до какъв брой те са се материализирали. През октомври 2019 година, задоволително злокобно, Мадан сподели, че стопанската система е " готова за криза " и " са узрели изискванията за черен лебед ". Изглежда много рационално да се каже, че апелът му се реализира.

Днес Мадан вижда големи несъответствия в стопанската система на Съединени американски щати - и съгласно него неизбежното намаляване преди малко е почнало.

" Смятаме, че това е краят на цикъла на невиждано покачване ", сподели той в извънредно изявление за Business Insider в края на март. " Видяхме 35, 40 години на растеж в стопанската система на Съединени американски щати, където растежът на цените на активите е доста по-висок от действителния растеж на облагите или прихода - и считаме, че това е завършило ".

Мадан даде диаграмите по-долу, с цел да илюстрира своята позиция. Първата графика изобразява съотношението на благосъстоянието на семейството към разполагаемия приход след 1950 година В момента то е на рекордно високо равнище.

" Математически невероятно е благосъстоянието на семействата непрестанно да надминава растежа на разполагаемия приход ", сподели той. " Едновременният забележителен спад на разполагаемия приход, дължащ се на COVID-19, единствено ще изостри горното съответствие и евентуално ще докара до още по-сериозни загуби в благосъстоянието на семействата, при равни други условия ".

С най-новите данни за молбите за помощи за безработица, в размер на 3.2 милиона, прогнозата на специалиста наподобява по-вероятна.

" Вероятно ще забележим най-големия спад на разполагаемия приход в този момент в живота ни ", добави той.

За Мадан, разпространяването на заемите, които са виновни за поддържането на пазарите и задвижването на американската стопанска система, е на път да пресъхне. Всъщност той счита, че следва внезапно прекъсване на растежа на кредитирането.

" Така че, в случай че сме на по-високо равнище на благосъстояние на семействата съпоставено с разполагаемите приходи - доста по-високи равнища, в сравнение с бяхме през 2007 или 2000 година - по какъв начин е това, в което бяхме не в балон? " пита специалиста. " Бяхме в балон - извънредно огромен балон. И този балон ще се развие доста мъчително. "

Като се има поради всичко това, Мадан е позиционирал портфолиото си, с цел да печели от това, което вижда като огромно, принудително намаляване в акциите.

" Вярваме, че акциите ще продължат да поевтиняват ", сподели той. " Смятам, че ударът върху корпоративните облаги ще бъде голям. Ние не сме на 100% уверени, че Фед ще може да овладее кредитния риск - и по тази причина тази композиция е доста токсична композиция за пазарите. "

Поради тези аргументи той нарежда основни покупко-продажби в портфейла си по следните посоки:

Бичи позиция в злато

Мечи позиции в американските акции с дребна капитализация

Бичи позиция в златодобивни компании

" Очакваме загубите на финансовия пазар да бъдат по-лоши от финансовата рецесия ", приключи той. " Предстои да преживеем най-лошата криза след депресията. ", предвижда Мадан.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на актитви
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР