Стъпка към енергийна независимост и невиждан от 15 години икономически

...
Стъпка към енергийна независимост и невиждан от 15 години икономически
Коментари Харесай

Има голямо газово находище в Черно море: Какво знаем

Стъпка към енергийна самостоятелност и невъобразим от 15 години стопански напредък или политическо заиграване с план, който повече от десетилетие не съумява да разгърне своя капацитет? Все още не е ясно какво имаме пред себе си, откакто депутатът и някогашен енергиен министър в първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев разгласи през уикенда, че OMV и TotalEnergies чакат големи газови добиви от българската акватория на Черно море.

Търсенето на синьо горива в блок " Хан Аспарух " не е от през вчерашния ден, само че някои особености на обстановката изискват въздържан възторг.
 В българското находище
В българското находище " Хан Аспарух " може да има 100 милиарда куб. м. газ

От компанията OMV, която прави изследването, потвърдиха капацитета на залежите в Черно море

Контекст : През 2012 година точно Добрев подписа с австрийската OMV, френската Total и испанската Repsol контракт за изследване. През 2016 година Total оповестиха за открит петрол, само че по този начин и не бяха доказани количества, които да оправдаят вложението в находището. През 2020 година Repsol се отхвърлиха от търсенето в българските води на Черно море.

В другите два български блока - " Хан Кубрат " и " Терес ", към този момент няма търсене на петрол и газ, откакто Shell не откри в първия и се отхвърли, а за втория по този начин и не се откриха искащи.
 Три компании подготвени да налеят 1.5 милиарда евро в газовото находище
Три компании подготвени да налеят 1.5 милиарда евро в газовото находище " Хан Аспарух "

Ако открият търговски находища, от това ще завоюват " нашите деца ", счита българският президент Росен Плевнелиев

Междувременно, обаче, съседките ни Румъния и Турция откриха в своите черноморски акватории находища от природен газ, които към този момент се създават.

Детайли : В събота (8 юли) Делян Добрев показа в обществените мрежи слайд от презентация, която представители на TotalEnergies и OMV са създали пред депутатите от енергийната комисия. В нея се вижда, че съгласно компанията сондаците " Винех " и " Крум " имат общ капацитет от 13 милиарда куб. метра годишно за над 10-годишен интервал при употреба от 2030 година и 7 милиарда куб. метра годишно за още 6 години доникъде на века.
 Repsol продава каузи си в
Repsol продава каузи си в " Хан Аспарух "

OMV и Total влагат още €3,3 млн. в проучвателни действия

В презентацията ясно се показва, че през 2025 година оценъчен сондаж би трябвало да удостовери този капацитет.

Още нещо : В обявата си Делян Добрев прави някои калкулации на база предварителния капацитет на находището. Според него добивът би бил 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, а цената му - близо 9 милиарда лв. с резултат върху стопанската система от растеж на Брутният вътрешен продукт с 5%, което по думите му не се е случвало от 15 години.

Само концесионната такса съгласно сметките на някогашния министър би била 2,7 милиарда лв. на година.

Добрев приканва България да се включи в консорциума, разработващ находището, като това по думите му би удвоило облагата за страната. Затова и той ще търси поддръжка в Народното събрание.

От друга страна : Откриването на петрол или газ в нашата част от Черно море след толкоз години без значителен резултат сигурно има капацитета да бъде доста добра вест, само че презентацията на TotalEnergies ясно демонстрира, че едвам след оценъчния сондаж ще имаме мотиви за наслада. Евентуално.
 Румъния към този момент построява газопровод с дължина 300 км, който ще придвижва природния газ, открит в Черно море
Румъния към този момент построява газопровод с дължина 300 км, който ще придвижва природния газ, открит в Черно море

Той ще коства към 500 млн. евро

Факт е, че от двете интернационалните енергийни компании няма никакво публично удостоверение на думите на Делян Добрев. Става дума за борсово търгувани сдружения, тъй че новината сигурно има резултат върху акциите им.

Има и нещо друго. С оглед войната в Украйна и рисковете за сигурността в Черно море евентуално огромен газов план - изключително подобен, удрящ директно по ползите на " Газпром " в района, ще би трябвало да се осъществя с нараснало внимание и в границите на много стеснен кръг от сътрудници, искащи да поемат риска.
 500 милиарда $: Толкова коства природният газ, открит в Черно море
500 милиарда $: Толкова коства природният газ, открит в Черно море

Производствената цена на черноморския природен газ ще бъде по-изгодна от вноса на синьото гориво

Това се признава и от TotalEnergies. " Тъй като прокарването на дълбоководен изследователски сондаж в Черно море е рисковано и скъпо, интензивно търсим трети сътрудник за плана, с цел да споделим разноските и рисковете ", съобщи през февруари шефът на " ТоталЕнерджис Екологичен потенциал България " Лю Стънф.

Явно предлагането на Делян Добрев е точно България да стане този трети сътрудник.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР