Станимира Петрова е най-успешната българска боксьорка през последните години. Тя

...
Станимира Петрова е най-успешната българска боксьорка през последните години. Тя
Коментари Харесай

Станимира Петрова: Олимпиадата в Рио беше урок

Станимира Петрова е най-успешната българска боксьорка през последните години. Тя завоюва международната купа през 2014-а. Две години по-късно стана европейска шампионка. Националката беше поставяна от експертите измежду любимците за орден от олимпийските игри в Рио де Жанейро, само че отпадна още в I кръг.

27-годишната асеновградчанка стартира по страховит метод новия сезон. Тя завоюва злато на интернационалния шампионат " Странджа " в София. Специално за " България Днес " Петрова разкри своите проекти за 2018 година

- Станимира, дебютирахте в нова категория - до 57 кг. Как се чувствате в нея?
- Много е хубаво. За пръв път ми се случва да не смъквам килограми, които към този момент не са част от моите мисли. Оправям тежестта с леки ограничавания и тренировки. При подготовката в главата ми е единствено боксът, а не какъв брой ще смъква на заниманието и какъв брой ми остава, с цел да вляза в лимита. Не си давах отмора поради килограмите. Сега мога 1-2 дни да отдъхна изцяло и по-късно да стартира още веднъж.

- Вие бяхте една от най-високите състезателки в предходните категории до 51 и до 54 кг. Сега по какъв начин се усещате като габарити по отношение на вашите противнички?

- Може би има още за наваксване, само че действително на шампионата " Странджа " нямаше чак толкоз огромна разлика в силата и мощта. По-скоро се изненадах, тъй като в две срещи играх против по-високи от мен съпернички. При 51-килограмовите нямаше девойки, които да са на растеж колкото мен.

- Успяхте ли да придвижите качествената игра с крайници, която е ваша запазена марка?
- Да, към момента мисля, че даже и в новата категория съм по-бърза от останалите. Това ще е най-голямото преимущество. Реално взех решението да сменя категорията още на миналогодишната " Странджа ". Трудно свалях на 54 кг. Започнах доста да се мъча. Прецених, че е по-добре да мисля за бокс, в сравнение с за килограмите. Категория до 57 кг е проектоолимпийска и евентуално ще я има на игрите в Токио през 2020 година

- Имате нов персонален треньор - Петър Лесов. С какво ви промени?
- Много съм удовлетворена. Всичко ми харесва. Същото е с отношението на моя нов клуб " Ивайло Маринов ". Лесов ме стимулира с купите като играч и треньор.

- Винаги са ви сравнявали по жанр с Ивайло Маринов. Какви препоръки получихте от него?
- Много неща сме си говорили. Реално се срещнах през лятото на предходната година. Тогава не знаех, че ще мина към неговия клуб. Редовно се чуваме и виждаме. Опитвам се да употребявам всеки негов съвет. Маринов и Лесов са велики боксови персони. Радвам се, че съм до тях. Когато пристигнах от таекуондото в бокса, ме сравняваха с Маринов. Вероятно е орис, че се събрахме.

- Претърпяхте интервенция на сливиците. Какво я наложи и какъв брой време се възстановявахте?
- Моят проблем е доста от дълго време. Вероятно от 2005-а. Всеки месец се разболявах, а последната година още по-често. Търсех подобаващия миг да направя интервенцията. Реших, че 2017 е годината, тъй като нямахме огромни надпревари. Направихме интервенцията през ноември. Възстановявах се до края на годината, а по-късно започнах с подготовката. Направих лагер на Белмекен и последователно всичко потегли. Откакто се занимавам със спорт и вървя по надпревари, за пръв път ми се събра толкоз дълга отмора. Първоначално се усещах пъклен необичайно. После ми повлия добре. Вероятно съм имала потребност тъкмо от това. Върна се желанието за тренировки и развиване.



- Европейското състезание в Полша е след два месеца. Имате и международно състезание по-късно през сезона. Какви са вашите упоритости?
- Всеки гледа златния орден. Искам да се показва добре и да съм удовлетворена от играта. Дори не става въпрос толкоз за класиране. Ако това се случи, медалът няма да избяга. Още не познавам главните съпернички, тъй като неотдавна съм в категорията. Предполагам, че ще се срещам постоянно с италианката Ирма Теста, с която играх на финала на шампионата " Странджа ". Тя е много добър играч.

- Имате сериозна съперничка и в България - европейската шампионка Деница Елисеева. Само една от вас ще може да се бие на огромните шампионати в категория до 57 кг. Как ще се отрази конкуренцията?
- Без конкуренция не стават нещата. Радостна съм, тъй като преди спорих със Стойка Петрова. Сега с Деница Елисеева. Точно това ме развива. Винаги ще запазя положителни връзки с Деница. Не мисля, че ще има проблем сред нас отвън бокса.

- Голямата цел е олимпиадата в Токио. Какви заключения си направихте от игрите в Рио, където не успяхте да се реализирате?
- Изводите са доста и не престават да излизат нови неща. С времето стартирам да виждам по друг метод. За мен прекарването е урок, който се надявам да ми помогне за идната олимпиада. Основното е, че не би трябвало да мисля доста напред, а да се съсредоточвам върху събитията в сегашното. В бокса почваш да смяташ с кого ще играеш полуфинал или край, а забравяш, че в случай че загубиш първата среща, няма да има с кой да играеш.

- Какво ви следва в най-близко време?
- По време на шампионата " Странджа " представители от Канада ме поканиха да отидем при тях на подготвителен лагер в продължение на седмица на техни разходи.

Треньорът се надява на медали

Старши треньорът на женския народен тим по бокс Петър Лесов се надява Станимира Петрова да завоюва медали от международното и европейското шампионати през 2018 година

" Ще се бори с останалите фаворитки - счита олимпийският първенец от Москва '80. - Надявам се да влезе в медалите и на двата шампионата. Знаете, че при нас доста зависи от чоп и съдиите. Предишната категория й беше проблем. Не можеше да смъква килограми. Важното е, че резервира бързината, само че усили силата. Работим да оправим дистанцията и ударите. Всичко друго си го има. Ще е мъчно първоначално, само че ще се получат нещата. "

" България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР