Станимир Беломъжев спечели световната титла по ски-ориентиране в средната дисциплина.

...
Станимир Беломъжев спечели световната титла по ски-ориентиране в средната дисциплина.
Коментари Харесай

Станимир Беломъжев за втори път е световен шампион в ски ориентирането

Станимир Беломъжев завоюва международната купа по ски-ориентиране в междинната дисциплинираност.

Българинът взе златото на продължаващото състезание на планетата във финландския град Кеми.

Станимир Беломъжев стана първи с време 40.45 минути, единствено с 2 секунди преднина пред Расмус Викбум от Швеция.

Трети остана Туомас Куотро от Финландия на 38 секунди.

В предходните си стартове на това международно състезание Станимир Беломъжев се подреди 16-и в спринта, а в преследването остана шести, оповестяват от Българската федерация.

По този метод Беломъжев потвърди, че е най-хубав на междинната отдалеченост, спечелвайки през днешния ден за повторно международната купа след Красноярск 2017.

Това е следващият триумф за българския играч и неговия персонален треньор и татко Иван Беломъжев.

Спортното насочване е спорт, в който от състезателя се изисква да се ориентира в непозната околност измежду природата, като се придвижва благодарение на карта и компас. Целта е да се открият и посетят в избран ред контролните точки, маркирани по авансово обрисуван маршрут на картата, като се избира допустимо най-бързият път. Класирането се дефинира по времето, за което състезателите са минали своя маршрут от старта до финала, преминавайки през всички контролни точки.

При ски ориентирането се употребява екипировка - ски, щеки, подложка за карта (задължително), която е закрепена за тялото на състезателя и предпазители очила. Маршрутите би трябвало да са с друга проходимост.

Характерно за ски ориентирането е това, че преди старта на надпреварата през пътищата минават контролни съдии, които утъпкват снега и основават път, който е по-лесен за прекосяване. Състезателите могат да минават през точките по тези пътища или през гората, само че това е рисково, тъй като ските могат да бъдат развалени или състезателят да загуби посоката си на придвижване. За разлика от всички други типове спортно насочване, при ски ориентирането пътищата и главните знаци се означават със зелен цвят. Непрекъснатата линия значи огромен и елементарен за прекосяване път, а пунктираната (в взаимозависимост какъв брой ситно е прекъсната) - мъчно пристъпен път.

При междинната отдалеченост в ски ориентирането се натъртва повече на по-доброто следене на картата и обектите, в сравнение с избора на маршрут. Картата най-често е с мащаб 1:7500.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР