Станалото на конгреса има от една страна шоков, но от

...
Станалото на конгреса има от една страна шоков, но от
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Нинова говори, опозицията – не, шоков конгрес

" Станалото на конгреса има от една страна шоков, само че от друга – възстановителен резултат. Така социологът Андрей Райчев разяснява конгреса на Българска социалистическа партия в неделя и отдръпването на оставката на Корнелия Нинова.

„ Недоизказани неща се изрекоха. Публични табута се разкриха. Заговори се за неща, за които не може да се приказва. Последва катарзис. Парадоксално, не се случи сборичкване. Тя излезе на терена, носеше оръжие, сподели: „ Дайте да се сбием “, а те ѝ споделиха: „ Няма да се бием, ти ще се махнеш “. Тя сподели „ Не, аз няма да се махна “ и те се разбягаха. Не се явиха, не дадоха борба “.

Райчев призна, че върху водача на Българска социалистическа партия има имиджова вреда, само че „ тя е измежду хора, които така и така не я харесват и не обичат “.

В предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ той акцентира, че в борбата против Нинова са били обединени разнообразни групи в Българска социалистическа партия, „ наранени от нейните промени “.

„ Те направиха едно обединяване, което, видяхме на самия Конгрес, не е съществено идейно показано. Разчитаха на процедурни трикове, на това, че ще завоюват някакви дребни уставни промени, само че не можаха да излязат с един представител, с една различна кандидатура и да кажат: „ Това е против Корнелия Нинова “. Тук е и най-голямото ѝ празненство, съгласно мен – те не посмяха да приказват. Тя приказва, а те – не “.

Нинова обаче би трябвало да консолидира партията преди локалните избори и Конгреса следващата година, когато изтича мандатът й:

„ Местните избори са може би най-важният политически мотив, който ще играе на този конгрес. Очевидно на него ще бъде дадена тази борба “.

Въпросът в този момент е дали Нинова ще вземе поука от своите неточности, разяснява Райчев, съгласно който водачът на Българска социалистическа партия е почнала голям брой войни и би трябвало „ да понижи темпото и да усили броя на съдружниците си “. Той оцени и намаляването на партийните дотации, което оцени като „ извънредно неправилна и глупава отвред, само че доста харесвана от хората мярка “, която ще ощети „ на първо място Българска социалистическа партия “, която е в съпротива от години.

„ Много се надявам Народното събрание да не одобри тази нелепост. Силната съпротива е доста преференциална за популацията и, несъмнено, доста неизгодна за властта. А Българска социалистическа партия е същинска съпротива – непримирима, непродаваема. Разбира се, властта ще постави всички вероятни старания да я отслаби. Тази мярка в действителност доста ще отслаби Българска социалистическа партия, тъй като ще направи невероятно естественото й битие – ще й падне малкия екран, ще й падне вестникът, няма да могат да получават заплати – всичко това ще се случи, да не дава Господ. Не поради Българска социалистическа партия в тази ситуация, а поради всички опозиции въобще, които България би имала “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР