Стамен Янев е помагал на руснаци и китайци да получат

...
Стамен Янев е помагал на руснаци и китайци да получат
Коментари Харесай

Обвиниха бивш шеф на агенцията за инвестиции за престъпление по служба

Стамен Янев е помагал на руснаци и китайци да получат „ златен паспорт ", настояват от прокуратурата

Бившият началник на Българската организация за вложения (БАИ) Стамен Янев е упрекнат в закононарушение по работа поради практиката по издаването на така наречен „ златни паспорти “, оповестиха от прокуратурата.

Той беше освободен от поста си предходната година, когато отхвърли промяната му да има връзка с подадения против него сигнал от Движение за права и свободи точно по отношение на издаването на „ златните паспорти “. От прокуратурата разясняват, че следствието е почнало през февруари 2022 година по сигнала на Движение за права и свободи, съгласно който са позволени нарушавания на условията на Закона за българското поданство, Закона за чужденците и Закона за поощряване на вложенията. В сигнала на Движение за права и свободи се твърдяло, че процедурите за поданство против вложения се ползвали най-вече за жители на Русия и Китай.

Според прокуратурата Янев не е изпълнявал служебните си отговорности в продължение на 5 години до 28 юли 2020 година, за да набави за себе си или за другиго полза и от действието му са настъпили немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в вярното действие и реализиране на пълномощията на органите на изпълнителната власт и основаване на съмнение в активността на БАИ. Ако виновността му се потвърди в съда, той може да получи наказване от 1 до 8 години затвор. Разследването по делото продължава, като от прокуратурата разясняват, че следва да се обясни дали има и други забъркани.

След освобождението му от поста предходната година, Стамен Янев сподели, че то няма връзка със сигнала на Движение за права и свободи против него.

„ В последна сметка неведнъж съм посочвал, че БАИ нито издава визи, с цел да идват съответните задгранични жители в България, нито за непрекъснато престояване, нито взе участие в съвета по поданство, нито пък по някакъв метод издава, раздава или печата паспорти “, сподели тогава Янев и акцентира, че освен той е подписвал документи в този интервал. Той беше разпитван по този сигнал, с цел да изясни дали са били осъществявани действително инспекции на хората, които са получавали поданство против вложения и с цел да се разбере дали са направени вложенията и дали са поддържани.

Миналата година Народното събрание анулира опцията придобилите статут на непрекъснато пребиваващи чужденци да получат поданство против вложения. Преди това имаше най-вече получатели на „ златни паспорти “ от Китай, Русия и Ливан, Египет, Иран, Йордания, Ирак, Сирия, Саудитска Арабия и др.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР