Стагфлацията чука на вратата, предупреждава икономистът Стоян ПанчевЦените ще продължават

...
Стагфлацията чука на вратата, предупреждава икономистът Стоян ПанчевЦените ще продължават
Коментари Харесай

Омикрон удря по джоба още преди да е дошъл

Стагфлацията чука на вратата, предизвестява икономистът Стоян Панчев Цените ще не престават да порастват, а възможни локдауни ще стопират растежа
 

Новият вид на ковид Омикрон удари иконоимиката още преди да се е появил у нас.Новината за появяването на африканския вариант срина тържищата в Европа на „ черния петък “ предходната седмица, когато беше регистриран и първият случай на инфектиран на Стария континет. Спад имаше и при цените на горивата, които нарастнаха рекордно в последните месеци, а някои страни анулираха полети, даже вкараха локдауни.У нас още няма регистриран случай на Омикрон, само че към този момент се разясняват възможни сюжети за бъдещи затваряния. Най-потърпевшият бранш в България от новия вариант би бил туризмът, който и в този момент е закъсал поради условията за зелен документ.Туризмът към момента страда и най-вероятно с него ще има проблем в по-дългосрочен проект. Това е и една от аргументите България да има по-малко икономическо възобновяване. Защото в България туризмът е 12% от стопанската система “, разяснява макроиконоимистът Стоян Панчев пред " Стандарт ".

Туристите по-малко от преди пандемията

Двойно повече задгранични туристи се чакат у нас през този зимен сезон, макар ограниченията против ковид и новините за новия вариант. В съпоставяне с предпандемичната 2019 година обаче идващите през зимата у нас чужденци ще са с близо 50% по-малко, заяви ръководителят на Инстута за разбори и оценки в туризма Румен Драганов пред „ Стандарт “. Миналата година сме имали малко над 600 000 туристи, при 1,679 млн. през 2019 година Сега чакаме към 1,2 млн. чужденци да влязат в интервала декември-март, изясни Драганов. По думите му чакаме най-вече туристи от прилежащите страни – Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, както и от страните от Европейскяи съюз. Имаме и доста туристи, които ще бъдат отвън Европейски Съюз - Турция и други пазари, съобщи Драганов.

Цените може да порастват още

Най-важното, което към момента не е ясно на този стадий, е какъв брой тежък е този нов нов вариант, уточни Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика. Първите данни, които излизат, е, че не е толкоз заплашителен. Засега няма доказан нито един смъртен случай. Т.е. в случай че се окаже, че два-три дни си изтощен и те боли гърлото, както го разказват южноафриканските лекари, наподобява не е тежка обстановка от позиция на пандемична заплаха.От друга страна обаче виждаме, че на доста места по света, изключително в Европа, реакцията е доста мощна. Това е вторият детайл. Ако реакцията, без значение от това какъв брой е тежък вирусът, е мощна – доста неща се затворят и влезем в локдауни, това може да понижи икономическия растеж. " Когато спре стопанската дейсност, понижават икономическият растеж и инфлацията “, разяснява Панчев.Според него обаче има и по-лош сюжет - стопанската система да тръгне надолу, а в това време цените да продължат да растат  така наречен стагфлация. Това е допустимо да се случи, в случай че продължи печатането на пари от централните банки. В историята на Eвропа през XX век, в това число 70-те години, има стагфлация, когато имаме по едно и също време спад на икономическата интензивност, само че скок на цените. Не е изключено и такова нещо да забележим, уточни Панчев.

 
Ремонти и обзавеждане на двойни цени
Някои услуги нарастнаха фрапантно в пандемията.Докато рестораньори и фризьори се оплакват от спад на клиентелата, домашните майстори не смогват да изпълнят всички поръчки. Цените на всевъзможни поправки скочиха фрапантно и все пак се постанова да се чака със седмици за занаятчия. Причината от една страна е повишаването на самите строителни материали, а от друга - желанието на хората да си основат по-комфортна среда вкъщи, където се постанова да прекарват повече време.Хората си пренасочват потреблението. Започват да си купуват жилища, да си вършат поправки у дома, да си поръчват по-хубава техника, нови компютърни игри, обянси Стоян Панчев. Вместо да употребяват услуги като туризъм и самолетни полети, потребителите харчат парите си за хладиници и шкафове, изясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР