Стачкуващи шивашки работници в Бангладеш влязоха в сблъсъци с полицията

...
Стачкуващи шивашки работници в Бангладеш влязоха в сблъсъци с полицията
Коментари Харесай

Стачкуващи шивашки работници в Бангладеш се сблъскват с полицията, докато фабриките отварят отново

Стачкуващи шивашки служащи в Бангладеш влязоха в конфликти с полицията в събота покрай столицата, до момента в който фабриките бяха отворени още веднъж в прорез с протестна акция, изискваща съвсем утрояване на заплатите.

3500-те заводи за облекло в Бангладеш съставляват към 85 % от годишния експорт на южноазиатската страна на стойност 55 милиарда $, доставяйки доста от международните водещи имена в модата, в това число Levi's, Zara и H&M.

Но изискванията са тежки за доста от бранша четири милиона служащи, голямото болшинство от които са дами, чиито месечни заплати стартират от 8300 по този начин ($75).

Полицията сподели, че към 600 затворени през седмицата предприятия са отворили още веднъж в региони, най-силно наранени от стачката, при която някои заводи бяха опустошени и се възпламениха.

Но избухнаха конфликти в индустриалния град Ашулия, западно от столицата Дака, откакто към 10 000 служащи се пробваха да попречат на сътрудниците си да се върнат на промените си.

„ Те хвърляха камъни и тухли по чиновниците и заводи и се пробваха да блокират пътища “, сподели началникът на полицията в Ашулия Мохамад Саровар Алам пред AFP.

„ Ние ги разпръснахме, като използвахме сълзотворен газ “, сподели той, добавяйки, че 1500 чиновници на силите за сигурност са били ситуирани там и в близкия Савар, с цел да пазят ред.

Работниците също се върнаха на промените си след седмица на бурни митинги в Газипур, промишлен квартал в северните околности на Дака, сподели шефът на локалната полиция Сарвар Алам пред AFP.

„ Нещата са мирни “, добави той.

Президентът на Бангладешката федерация на облеклото и индустриалните служащи Калпона Актер сподели пред AFP в петък, че едноседмичните митинги са прекъснали производството на някои от най-хубавите международни фешън марки.

„ Те включват Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Bestseller, Levi's, Marks и Spencer, Primark и Aldi “, сподели тя.

Говорител на Primark сподели, че търговецът на дребно с бърза мода със седалище в Дъблин не е „ претърпял никакви спирания във веригата ни за доставки “.

„ Оставаме в контакт с нашите снабдители някои от които на собствен ред затвориха краткотрайно фабриките си “, добави представителят.

„ Много служащи гладуват “

Работниците в шивашкия бранш споделят, че внезапното нарастване на разноските за живот ги е предиздвикало да се борят да обезпечат прехраната си техните фамилии.

Асоциацията на производителите и експортьорите на облекло в Бангладеш (BGMEA), която съставлява притежателите на заводи, предложи на служащите нарастване на заплатите с 25 %.

Това е доста по-малко от 23 000 по този начин ($209) месечна заплата, която митингът акция приканва.

„ Марките и търговците на дребно се грижат единствено за гладките доставки и облагата. Но те не се интересуват от благосъстоянието на служащите в долната част на веригата за доставки или от обстоятелството, че доста служащи умират на половина от апетит “, сподели Актер пред AFP.

„ Надяваме се, че марките ще окажат напън върху производителите в Бангладеш да уверете се, че заплащат заплатата, която служащите изискват. "

Протестите съответстваха с обособени бурни демонстрации на опозиционни партии, които упорстват за оставката на премиера Шейх Хасина преди изборите през януари.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР