Ford също е изправен пред стачка в канадските заводи в понеделник вечер

...
Стачката на профсъюза на United Auto Workers не е единственият
Коментари Харесай

Стачката на профсъюза на United Auto Workers не е единственият трудов проблем, за който производителите на автомобили и купувачите на автомобили в САЩ трябва да се тревожат. Unifor, профсъюзът, който представлява автомобилните работници в Канада, се готви да започне стачка срещу Ford в понеделник вечерта.

Ford не говори за това как вижда преговорите по договора, но президентът на Unifor Лана Пейн каза пред CNN в събота, че двете страни са далеч една от друга, особено по финансови въпроси, като каза, че синдикатът е отхвърлил първите две оферти от Ford.

„Изобщо не сме близки. Трябва да се свърши много работа, за да постигнем споразумение до полунощ в понеделник“, каза Пейн.

За разлика от UAW, който изложи първоначалните си искания за договаряне, включително 40% повишение на заплатите през целия срок на договора, нито Unifor, нито Ford казват как стоят по отношение на предложенията за увеличение на заплатите, но синдикатът търси значителни увеличения на заплатите, подобрения на пенсиите, както и гаранции за сигурност на работните места, тъй като автомобилната индустрия инвестира милиарди в плановете си за преминаване от традиционни бензинови автомобили към електромобили през следващите години – всички въпроси в центъра на преговорите между UAW и автомобилните производители, които поразяват.

Ford има един монтажен завод в Канада, който се намира в предградието на Торонто Оуквил, Онтарио. 3400 членове на Unifor в завода произвеждат SUV автомобили Ford Edge и Lincoln Nautilus.

Ford също има два завода за двигатели в Уиндзор, Онтарио, точно от другата страна на реката от Детройт. Двата завода имат общо 1700 членове на Unifor.

Заводите произвеждат V-8 двигатели, използвани в Mustang и най-продавания пикап F-150 на компанията. Въпреки че купувачите ще могат да получат версии на тези превозни средства с 6-цилиндров двигател, ако има стачка, заводите в Уиндзор са единствените, които произвеждат V-8 двигатели, ако клиентът ги иска. Версиите Edge, Nautilus и V-8 на тези два ключови продукта на Ford могат да се присъединят към пикапа Ford Ranger и SUV Bronco – и двата произведени в завода за сглобяване на Уорън, Мичиган, където членовете на UAW стачкуват – като превозни средства, които скоро могат да бъдат накратко доставка в представителства в Съединените щати и Канада.

Договорите на Unifor изтекоха в 23:59 часа. ET в понеделник с трите традиционни големи автомобилни производители – Ford, General Motors и Stellantis, които произвеждат автомобили за северноамериканския пазар под имената Jeep, Ram, Dodge и Chrysler. Но синдикатът е избрал Ford за своя „мишена“, концентрирайки се върху преговорите си с компанията и предоставяйки удължаване на договора на другите две. След като Unifor постигне сделка с Ford, със или без стачка, ще работи, за да накара другите двама да приемат сделката с Ford като модел за тези договори.

UAW традиционно следва същата схема, но тази година наруши тази традиция и обяви стачка срещу тримата едновременно за първи път в историята си. Но също така промени предишната практика, като накара 12 700 членове да стачкуват само срещу един монтажен завод във всяка компания, вместо всичките 145 000 членове в трите да стачкуват едновременно. Синдикатът казва, че е готов да увеличи броя на атакуваните заводи, ако не види напредък в преговорите.

Ако UAW реши да премахне заводите за двигатели и трансмисии, това може да спре практически всички операции за Голямата тройка в Съединените щати, Канада и Мексико. Дори ударът по един завод за трансмисии във всяка компания може да спре около 75% от северноамериканското производство в трите, според индустриалния консултант Джеф Шустър, глобален ръководител на автомобилния отдел за GlobalData.

„Два завода на компания, можете почти да бездействате в Северна Америка“, каза той.

Пейн каза, че очевидно наблюдава внимателно преговорите на САЩ, докато води собствените си разговори с Форд.

Това е първият път от 2009 г. насам – когато GM и Chrysler преминаха през фалит и спасяване, а Ford също беше почти без пари – канадските и американските автомобилни синдикати са преговаряли едновременно в непланиран преди това кръг от договаряне. Обикновено договорите изтичаха през различни години, но когато Unifor договори предишните си договори по време на пандемията през 2020 г., една година след сключването на договорите с UAW, той поиска малко по-кратък договор, за да бъде в същия график като UAW.

 Стачкуващи United Auto Workers пикетират в завода за сглобяване на Ford в Мичиган в Уейн, Мичиган, малко след полунощ в петък, 15 септември 2023 г. (AP Photo/Paul Sancya) Стачкуващи United Auto Workers пикетират в завода за сглобяване на Ford в Мичиган в Уейн, Мичиган, малко след полунощ в петък, 15 септември 2023 г. (AP Photo/Paul Sancya) Пол Сансия/АП

Пейн каза, че членовете настояват за значителни подобрения както на заплатите, така и на пенсиите, за да се справят с по-високите цени, които са виждали в Канада, точно както правят автомобилните работници в САЩ. И тя очаква в крайна сметка да постигне силни сделки предвид рекордните или почти рекордни печалби на трите автомобилни производители. И трите автомобилни производители са записани като предлагащи на UAW 20% повишения за срока на техните договори. Те са в стачка, защото UAW казва, че тези оферти не са достатъчни, за да компенсират загубите на наземните членове от инфлацията през последните години. Пейн каза, че нейните членове в трите автомобилни производители изпитват същата болка и изискват подобни повишения.

„Знаем, че очакванията на нашите членове са високи“, каза тя. „(Автомобилните производители) трябва да разберат този момент, че се борим с по-високи цени. Светът днес не е същият, какъвто беше преди пет години.

Ford традиционно има добри трудови отношения от двете страни на границата между САЩ и Канада. Не е имало стачка в САЩ от 1978 г., нито в Канада от 1990 г. Но Пейн каза, че нейните членове във Ford са готови да стачкуват в понеделник вечерта, ако компанията не отговори на исканията си.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР